Bank

Nya stresstester för europeiska banker

Negativa räntor och höga volymer av dåliga krediter oroar.

Uppdaterad 2016-02-25
Publicerad 2016-02-25

Financial Times skriver att europeiska banker kommer att stresstestas på nytt för att se om de kan överleva ett scenario med negativ tillväxt, i sämsta fall -1,3 procent, under 2016 och 2017. Testet har ifrågasatts eftersom det till skillnad mot tidigare år inte resulterar i att vissa banker klarar av testet och andra inte utan istället  utmynnar i en diskussion med varje enskild bank.

Bankerna som är aktuella för testet måste ha större tillgångar än 30 miljarder euro. Många europeiska banker är i bättre form än vid tidigare tester, men negativa räntor slår på bankernas resultat. Europeiska banker har även större problem med dåliga krediter än sin amerikanska konkurrenter. De dåliga krediterna  beräknas uppgå till cirka 6 procent av den europeiska lånestocken. Lägg till oljeprisfall, försämrad ekonomisk tillväxt och Kina-oro. Bankerna kommer även att testas om de klarar av kraftigt fallande fastighetspriser och andra stora belastningar som exempelvis de gigantiska stämningsbeloppen inneburit för banksektorn.

Europeiska Centralbanken kommer att samarbeta med European Banking Authority för att utföra stresstesterna för omkring 40 banker i eurozonen. Resultatet av stresstesterna kommer publiceras tredje kvartalet 2016.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in