Finans Nyhet

Ny EU-licens får Seedrs att satsa på Sverige: ”Jämnar ut spelplanen”

Taggar i artikeln

Crowdfunding Seedrs
”Förutom för investerare så kommer licensen att ge oss befogenhet att gå längre när det gäller att stötta snabbt växande företag att framgångsrikt resa kapital och skala upp sin verksamhet internationellt”, säger Jonas Almeling, Nordenchef Seedrs.
Publicerad
Uppdaterad

Nya EU-regler för gräsrotsfinansering och en ny licens gör att det brittiska crowdfundingföretaget Seedrs framöver satsar mer på Sverige. Enligt Seedrs Nordenchef Jonas Almeling jämnar reglerna ut spelplanen för branschen och lägger grunden för en sektor som kan koppla riskkapital med entreprenörer i hela Europa.

Anders Frick

Seedrs grundades 2009 och har sedan dess hjälpt över 250 företag med crowdfunding – gräsrotsfinansiering. Bland dem finns svenska Fishbrain, Tilly och Vultus. Seedrs huvudkontor ligger i östra Londons Tech City och sedan 2022 har företaget varit ett dotterbolag till amerikanska Republic. Framöver kommer Seedr att satsa ännu mer på Europa och Sverige – detta tack vare en ny licens som bolaget är på gång att erhålla. Det säger Jonas Almeling, som är Nordenchef på Seedrs, till Realtid.

– Den 24 oktober kommer Seedrs att bli licensierad att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster enligt den nya EU-regleringen. Seedrs kommer att bli auktoriserade i Irland, där vårt EU-huvudkontor är beläget, och till en början kommer vi även att fokusera på Norden, Iberia och Nederländerna, säger Jonas Almeling.

Den nya licensen är en förändring från tidigare då aktörer inom gräsrotsfinansiering behövde hantera de olika europeiska marknaderna individuellt för varje land.

Annons

– Att arbeta på det sättet innebar komplexa och begränsande regler kring marknadsföring och försäljning, särskilt vid direktkommunikation med investerare, vilket ofta gjorde det till en ineffektiv och utmanande process. Denna nya enhetliga metod jämnar ut spelplanen för branschen och lägger grunden för en blomstrande sektor som kan stödja och koppla ihop entreprenörerna i de europeiska startuphubbarna med ambitiösa investerare över hela kontinenten, säger han.

Vad innebär detta för er som bolag?
– Denna nivå att investera på är något som europeiska investerare tidigare inte har haft tillgång till och innebär att vi tar en ledande roll i att bygga en verkligt global demokratiserad framtid inom finans, säger han, och fortsätter:

– Förutom för investerare så kommer licensen att ge oss befogenhet att gå längre när det gäller att stötta snabbt växande företag att framgångsrikt resa kapital och skala upp sin verksamhet internationellt, säger Jonas Almeling.

Annons

Fotnot: Under 2020 planerade Seedrs att gå ihop med konkurrenten Crowdcube, men efter att brittiska Konkurrensverket (”Competition and Markets Authority”) satte ner foten och hade ett antal synpunkter så avbröts affären i mars 2021.

Annons