FinansNyhet

Nya budgeten slår hårt mot Arbetsförmedlingen

Kraftiga nedskärningar väntar på Arbetsförmedlingen på grund av den nya statsbudgeten.Kraftiga nedskärningar väntar på Arbetsförmedlingen på grund av den nya statsbudgeten.
Kraftiga nedskärningar väntar på Arbetsförmedlingen på grund av den nya statsbudgeten.
Publicerad

Den nya statsbudgeten väcker reaktioner. Bostadsmäklarna jublar, men arbetsförmedlingen kan behöva säga upp hela 4 500 personer.

Sverker Brundin

Igår gick M+KD:s budget igenom i riksdagen. Arbetsmarknadsutskottet i riksdagen ser stora konsekvenser. Anslagen till arbetsmarknadsområdet sänks med 2,9 miljarder kronor nästa år. Arbetsförmedlingen har internt gått ut med att myndigheten som en konsekvens måste dra ned personalstyrkan, vilket kan beröra hela 4 500 personer, skriver Dagens Industri.

Budgeten innebär samtidigt sänkta skatter för de som jobbar. Däribland ett avdrag på 210 kronor i månaden för den som tjänar strax över 30 000 kronor i skatt, i ett så kallat jobbskatteavdrag. Dessutom höjs nivån för statlig skatt med 1 400 kronor.

Bostadsmäklaren Erik Olsson tror att skattesänkningarna kommer att leda till en stärkt bostadsmarknad, det vill säga att priserna på bostäder ska börja stiga igen, skriver Dagens Industri.

Annons

Bostadsmarknaden och konsumtionen i övrigt påverkas också i högsta grad av om Riksbanken höjer räntan eller inte. Besked kommer på torsdag, den 20 december. Många bedömare har tidigare väntat en höjning, men de sämre inflationssiffrorna får allt fler att tro att nuvarande räntenivå ligger kvar.

Annons