Ekobrott

"Nu handlar det om att rädda banken"

Situationen för Swedbank är mycket allvarlig. Nu handlar det om bankens överlevnad, anser advokaten och antikorruptionsexperten Peter Utterström.

Uppdaterad 2019-03-27
Publicerad 2019-03-27

Ekobrottsmyndighetens razzia idag mot Swedbank handlar om att bedöma om styrelsen har lämnat kurspåverkande insiderinformation till storägarna inför Uppdrag Gransknings program eller inte. Det hänger inte ihop med övriga anklagelser mot banken om penningtvätt.

Det som är allra mest allvarligt just nu är att amerikanska myndigheter har börjat titta på banken. 

– Det finns en viss risk att amerikanska myndigheter är mycket svårare att hantera än finansinspektionerna i Sverige och Estland, säger Peter Utterström, advokat med specialitet inom antikorruption, i en intervju med Ekot.

Han har en lång historia av att arbeta med amerikanska företag, antikorruption och compliance. 

Peter Utterströms råd är att Swedbank vänder sig till en advokatbyrå eller organisation som amerikanska myndigheter känner till eller har förtroende för. Att inte försöka lösa problemen själva. Om banken inte samarbetar eller är tillräckligt öppen kan det drabab banken ordentligt, det visar inte minst de enorma "förhandlingssummor" som Deutsche Bank får betala.

– Det här handlar om att rädda banken, säger Peter Utterström

Det finns fortfarande möjligheter för Swedbanks ledning att bygga upp trovärdigheten.

– Så vitt vi vet nu är det mycket bristande information. Egentligen har man sagt att allt är bra, vi vänder oss till småspare. Sedan kommer det kommer det ut information succesivt. Journalistiskt är det natuligtvis en stor framgång. Men banken har inte råd att ha det så här, säger Peter Utterström till Ekot.

– Jag är oerhört förvånad att man från aktieägarnas sida förklarar att man har förtroende för den nuvarande ledningen. Man har tillåtit bankens nuvarande ledning vandra utför det här stupet. Aktieägarna har ett ansvar för att man gör rätt. 

 

 

Platsannonser

Logga in