Finans Nyhet

Nu är Karlatornet högsta byggnaden i Göteborg

Taggar i artikeln

Balder Erik Selin Karlatornet Serneke
Publicerad
Uppdaterad

I och med gjutningen av 45:e våningen av Karlatornets kärna har byggnaden nått en höjd på 146 meter. Det gör Karlatornet till den högsta byggnaden i staden, trots att det är cirka 100 meter kvar till toppen.

Realtid.se

I början på mars nådde byggnationen halvvägs på sin väg mot de totalt 73 våningarna och en slutlig höjd på drygt 246 meter över färdig mark. Under en tid har byggtakten i genomsnitt varit ett våningsplan i veckan.

Om allt går enligt plan når byggnationen våning 60 i september och då nås ännu en milstolpe i projektet – Karlatornet passerar Turning Torsos 190 meter och blir högst i Norden. Det framgår av ett pressmeddelande.

På våning 69 ska ett observationsdäck byggas dit allmänheten kommer att ha tillgång.

Annons

Just nu pågår en mängd olika moment i byggnationen samtidigt. I toppen gjuts kärna och bjälklag, fasaden monteras och har nått upp till våning 25 och i husets nedre delar färdigställs lägenheter med kök, parkettgolv och övrig fast inredning. Däremellan görs alla övriga installationer för att färdigställa de drygt 600 lägenheterna till att inflyttningen i Karlatornet inleds under andra halvåret 2023.

Ytterligare fem av Karlastadens hus utvecklas just nu i samarbete med Fastighets AB Balder. Ett återstående kvarter, som enligt planen ska bli stadsdelens näst högsta hus, med en höjd på cirka 150 meter, är ute till försäljning i marknaden. Karlastaden kommer totalt att innehålla cirka 2 000 lägenheter samt en rad verksamheter för restauranger, kaféer, skolor, vård, kultur.

Annons