Dan Engström lämnar Nova för att tillsammans med kollegan Elin Nilsson bedriva tvistlösningsverksamheten genom Salc Advokatbyrå. Foto: Nova.
Dan Engström lämnar Nova för att tillsammans med kollegan Elin Nilsson bedriva tvistlösningsverksamheten genom Salc Advokatbyrå. Foto: Nova.
Juridik

Novas processavdelning lämnar

Advokatbyrån Novas managing partner Dan Engström lämnar för att satsa på sin egen byrå. Han tar samtidigt med sig Novas hela processavdelning.

Uppdaterad 2019-10-14
Publicerad 2019-10-14

Den affärsjuridiska advokatfirman Nova ändrar skepnad den 1 november 2019. Novas managing partner – motsvarande vd – advokaten Dan Engström lämnar då byrån.

Han tar med sig advokaten Elin Nilsson som tillsammans med honom själv utgör processavdelningen på Nova. De kommer att bedriva tvistlösningsverksamheten genom Salc Advokatbyrå. Det är en nischbyrå inom tvistlösning som Dan Engström startade redan 2006. 

Salc Advokatbyrå kommer att fortsätta att vara en renodlad boutique-byrå inom kommersiell tvistlösning och bedriva verksamheten från lokaler i Tändstickspalatset, ett kontorshotell i centrala Stockholm. 

Samtal pågår just nu med några advokater och biträdande jurister om att ansluta alternativt att inleda ett nära samarbete.

Dan Engström räknar med att Salc Advokatbyrå kommer att ha fyra jurister i omedelbar närtid och åtta till tio jurister inom inte alltför lång tid. 

– Men större än så ska vi inte vara. Det är viktigare med en sammansvetsad specialistbyrå där alla känner trivsel och stark delaktighet än att växa tvångsmässigt, säger Dan Engström.

Anledningen till att processavdelningen lämnar Nova är enligt uppgifter till Realtid att "Nova kommer att ingå i en större konstellation, vilket ökar jävsproblematiken". I den nya konstellationen kommer ett flertal av delägarna i Nova, bland annat tre av dess grundare, att ingå. Realtid kommer att skriva mer om detta inom kort. 

– Idag är vi fjorton medarbetare vilket är något för litet för att täcka in alla discipliner. Vi vill vara en liten fullservicebyrå och för det behövs fler medarbetare, säger advokaten Anders Fernlund, som också är en av grundarna till advokatfirman Nova. 

Det är inte första gången det sker stora förändringar inom advokatbyrån Nova. Realtid har tigare skrivit om att hälften av delägarna i Nova valde att lämna byrån under förra året för att starta om under det nya varumärket Walthon.  Totalt lämnade då åtta delägare Nova och de tog med sig cirka två tredjedelar av omsättningen och en lika stor andel av personalen. 

Bakgrunden till den splittringen av Nova var enligt advokat Mats Willman, före detta medarbetare på Nova och initiativtagare till Walthon, delvis en generationsfråga. Olika målsättningar och olika tidshorisonter för verksamheten gjorde att samarbetet på Nova då “kom till vägs ände”. Det handlade om att delägarna haft olika synsätt och inriktning när det gällde investeringar i ny teknik och nyanställningar av biträdande jurister.

– Vi vill satsa på yngre personer och vi vill ha en plattare organisation som också involverar icke-juristerna på byrån, sa Mats Willman till Realtid.

 

Platsannonser