Mats Willman är en av åtta delägare som lämnat Nova för att starta om under namnet Walthon Advokater.
Juridik

Walthon har vuxit fram under sex intensiva månader

På måndag får Stockholm en ny affärsjuridisk byrå. Flera tunga namn är på väg in berättar Mats Willman, initiativtagare tillsammans med sju delägare som lämnar Nova.

Uppdaterad 2018-05-23
Publicerad 2018-05-23

När Mats Willman och ytterligare sju delägare från Nova nu lämnar byrån för att börja om i ny regi tar de med sig cirka två tredjedelar av omsättningen och en lika stor andel av personalen. 

– Vi har fått med oss alla som vi har frågat. Det känns jättekul, säger Mats Willman, initiativtagare tillsammans med övriga sju delägare som valt att lämna Nova. 

Sammanlagt är 21 personer klara för den nya byrån som kommer att husera i Tändstickspalatset, tills lokalerna på den framtida adressen Stureplan 4 är renoverade.

Bakgrunden till splittringen av Nova är enligt Mats Willman delvis en generationsfråga, som Ulf Stigare var inne på i gårdagens artikel. Men det handlar också om att man haft olika synsätt och inriktning när det gäller investeringar i ny teknik och nyanställningar av biträdande jurister.

– Vi vill ligga i framkant när det gäller ny teknik och ha alla hjälpmedel som finns. Det kostar givetvis pengar och det har funnits olika uppfattningar om hur mycket man ska satsa. Vi har också velat ha många biträdande jurister; vi behöver bli fler rent generellt för att klara den omsättning som vi står för, säger Mats Willman.

Han uppskattar att de åtta delägare som nu lämnar Nova står för cirka två tredjedelar av Novas omsättning.

Olika målsättningar och olika tidshorisonter för verksamheten gjorde att samarbetet på Nova “kom till vägs ände”. I november förra året valde åtta delägare att säga upp sig och fick med sig sammanlagt ytterligare 13 medarbetare som de handplockat. Den nya byrån har mejslats fram under de sex månader som uppsägningstiden pågått. 

– Under sex månader har vi arbetat intensivt parallellt med att vi har skött våra vanliga uppgifter och vi har involverat alla som varit intresserade av att följa med oss in i Walthon, säger Mats Willman.

I början av mars kunde de lämna över listan med namn på de personer som valt att följa med de åtta utbrytarna in i den nya verksamheten under namnet Walthon Advokater.

– Vi vill satsa på yngre personer och vi vill ha en plattare organisation som också involverar icke-juristerna på byrån, säger Mats Willman.

Han poängterar att assistenter, ekonomer och all övrig personal som kan finnas på en advokatbyrå bör involveras i verksamheten.

– Framför allt i frågor som handlar om hur vi kan vara som arbetsplats. Vi vill ha en plattare organisation där alla deltar när vi diskuterar byråns utveckling och alla medarbetare är med på större möten och resor, säger Mats Willman.

Walthon kommer att arbeta med i huvudsak sex rättsområden: processrätt, rekonstruktioner, entreprenadrätt, affärsrådgivning, transaktioner samt finansiering och börs. Till årsskiftet kommer ytterligare cirka 10 personer att förstärka Walthon inom privat och publik M&A samt kapitalanskaffning, avslöjar Mats Willman. 

Den nya byrån håller redan på att rekrytera såväl biträdande jurister som advokater. Inom kort kommer ett par tunga rekryteringar att avslöjas.  

– De väljer att gå till oss för att de tycker vår modell är spännande, säger Mats Willman. 

Förutom att vara en modern byrå i framkant när det gäller den senaste teknologin, marknadsför sig Walthon som den hållbara affärsjuridiska rådgivaren. 

– Hållbarhet har många betydelser. I begreppet ligger inte bara miljö, utan det handlar om långsiktighet i alla bemärkelser och det är inte minst viktigt kopplat till rådgivning, säger Mats Willman och dammar av en gammal bild:

– Man brukar säga att en timme vid skrivbordet sparar tio timmar i bråk och hundra timmar i domstol. 

De åtta delägarna som lämnar Nova är förutom Mats Willman: Ulf Stigare, Madeleine Sifvert, Jonas Jonsson, Michael Cohen, Niklas Haak, Sten Sjöstedt och Urban Hjelm.

Platsannonser

Logga in