Finans Nyhet

Norwegians grundare öppnar nordisk kryptobank

Taggar i artikeln

Norwegian Norwegian Bank
Bjørn Kjos Foto: Kristoffer Sandven
Publicerad

Norwegian Block Exchange ska ansöka om banklicens med början i Norge.

Anders Frick

Bjørn Kjos har grundat både flygbolaget Norwegian och Bank Norwegian. Tillsammans med sin familj har han även startat kryptobörsen Norwegian Block Exchange (NBX) som styrs av hans svärson Stig Aleksander Kjos-Mathisen. Nästa steg är att starta en bank med fokus på kryptovalutor och därför genomför bolaget inom kort en nyemission med Pareto Securities som rådgivare.

Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

– Vi planerar att ta in mellan 40 och 60 miljoner norska kronor i första omgången. Pengarna ska gå till att säkra drift och tillväxt av vår plattform samt även till att bygga organisationen strategiskt för att kunna bli en bank, säger Stig Aleksander Kjos-Mathisen till Realtid.

Annons

Enkelt förklarat så tar NBX sin befintliga kryptobörsplattform och planerar att söka banktillstånd i början av 2021. Därefter följer granskningar från den norska tillsynsmyndigheten och om allting går som planerat kommer verksamheten att få en banklicens nästa höst. Därefter räknar Stig Aleksander Kjos-Mathisen med att verksamheten kommer att behöva ta in ett par hundra miljoner kronor för att säkra själva bankprojektet.

NBX har även varit i kontakt med svenska Finansinspektionen med en förfrågan om regelverk och syftet är att ha en fortsatt god dialog med de olika nordiska tillsynsmyndigheterna.

En banklicens gör att NBX kan erbjuda lån och sparande till kunder, samtidigt som beroendeställningen till traditionella banker minskar.

Annons

– Vi bygger en bank som är strömlinjeformad för den digitala världen. Blockkedjetekniken gör att bankvärlden decentraliseras och ger ful tillgång till de globala finansmarknaderna, men samtidigt kommer vi att bli en trygg gateway och portal till det hela, säger Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

Eftersom det handlar om att skapa en bank med helt ny teknik så tror han att själva tillståndsprocessen kommer att ta relativt lång tid – minst sex–niomånader. Därför räknar han inte med att kunna lansera produkter eller tjänster som kräver en banklicens förrän år 2022.

– Historiskt sett startade vi NBX för att hjälpa flygbolaget med betalningslösningar. Nu ser vi att användningen av kryptovalutor ökar och genom NBX hjälper vi andra företag att komma in i kryptovärlden, säger Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

Annons

Varför kan man inte köpa flygbiljetter hos Norwegian med kryptovaluta?
– Vi har faktiskt lösningar som är helt klara för detta, men den senaste tiden har inte kryptobetalningar varit det främsta fokuset för flygbolaget, säger Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

Sparebanken Øst, Observatoriet Invest, Dasha Group, Nye KM Aviatrix Invest, Nye GKB Invest, Kei Invest, Snefred Invest, Tom Oil, och Sam Eiendomspartner är några av de som har investerat i NBX. På NBX går det för närvarande att handla med norska kronor och Bitcoin, Ether samt USD Coin (USDC).

Annons