Annons

Annons

Nordic Capital säljer Ellos Group

Nordic Capital säljer Ellos Group för cirka 2,4 miljarder kronor.

Nordic Capital meddelar natten till fredagen att bolaget har tecknat avtal om att sälja Ellos Group till Fng Nv för cirka 2 400 miljoner kronor (enterprise value). Nordic Capital kommer att bli en betydande minoritetsägare i Fng efter att transaktionen är slutförd.

Nordic Capital skriver att den nya ägaren kommer att stödja Ellos Groups fortsatta europeiska expansion och tillväxt. 

Hans Ohlsson, vd på Ellos Group, säger i pressmedelandet att bolaget har tillsammans med Nordic Capital under de senaste åren gjort betydande investeringar för att stärka Ellos Group, med fokus på att utveckla heminredningserbjudandet för Ellos, Jotex och den nya e-handel Homeroom.

Annons

Annons

– Europeisk expansion är ett naturligt nästa steg för Ellos Group och vi kan nu öka takten med Fng som ny ägare. Fng har omfattande erfarenhet från den europeiska modebranschen och kommer kunna bidra med nya insikter och strategiskt stöd i nästa steg på vår utvecklingsresa, säger Hans Ohlsson, vd på Ellos Group.

Ellos Group har ägts av Nordic Capital sedan 2013 och har under ägandeperioden fokuserat på att "stärka positionen som marknadsledare i Norden och förbättra sin starka position online".

Gjorda investeringar i Ellos-gruppen inkluderar implementering av ett nytt e-handelssystem och uppförande av ett nytt lager- och logistikcenter, framgår det av pressmeddelandet.

I dag har Ellos Group cirka 1,7 miljoner kunder i hela Norden och säljer även det egna sortimentet på andra plattformar i Europa.

– Nordic Capital investerade i Ellos Group med ett tydligt mål om att utveckla och modernisera ett av Sveriges mest kända varumärken. Sedan dess har Ellos Group stärkt sin digitala och kommersiella kapacitet för att driva stark tillväxt, med löpande stöd av Nordic Capitals expertis inom bland annat e-handel, varumärkesarbete och konsumentkrediter. Nordic Capital ser partnerskapet med Fng som ett naturligt nästa steg för Ellos Group och ser fram emot att, som betydande minoritetsägare i Fng, var med på en fortsatt värdeskapanderesa, säger David Samuelson, Principal hos rådgivaren till Nordic Capitals fonder.

Fng, börsnoterat på Euronext Brussels och Euronext Amsterdam. Bolaget grundades 2003 och har vuxit från ett varumärke inom barnmode till en ledande Benelux-baserad varumärkesportfölj med över 3 000 anställda och en total försäljning om cirka 500 miljoner euro.

– Ellos Group är den verkliga ledaren i Norden, med en attraktiv mix av mode- och heminredningsprodukter samt en stark positionering av de egna varumärkena. Med utgångspunkt i detta och tillsammans med en välutvecklad plattform för finansiella tjänster är Ellos Group en perfekt komplettering till FNG, och vi är mycket glada över att kunna ta detta viktiga utvecklingssteg för vårt bolag, kommenterar Dieter Penninckx, vd och grundare av Fng.

Efter ägarskiftet kommer Ellos Group att kunna erbjuda kunder i Norden Fngs varumärken på sina egna e-handelsplattformar. Samtidigt kommer Ellos Groups egna sortiment inom både mode och hem kunna nå ut till nya kundgrupper i Europa via Fngs befintliga e-handelsplattformar och fysiska butiker.

Det kombinerade bolaget hade en omsättning på 759 miljoner euro pro forma för 2018.

Paul Frankenius kommer genom Frankenius Equity AB fortsätta vara en minoritetsägare i det kombinerade bolaget, tillsammans med Nordic Capital.

Transaktionen är föremål för sedvanliga regulatoriska godkännanden, inklusive Finansinspektionens ägarprövning. Slutförande av transaktionen förväntas i september eller oktober 2019.

ABG Sundal Collier var exklusiv finansiell rådgivare till Nordic Capital i samband med transaktionen och Cederquist var legal huvudrådgivare.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.

Annons