Riskkapital

Nordic Capital säljer Ellos Group

Nordic Capital säljer Ellos Group för cirka 2,4 miljarder kronor.

Uppdaterad 2019-07-05
Publicerad 2019-07-05

Nordic Capital meddelar natten till fredagen att bolaget har tecknat avtal om att sälja Ellos Group till Fng Nv för cirka 2 400 miljoner kronor (enterprise value). Nordic Capital kommer att bli en betydande minoritetsägare i Fng efter att transaktionen är slutförd.

Nordic Capital skriver att den nya ägaren kommer att stödja Ellos Groups fortsatta europeiska expansion och tillväxt. 

Hans Ohlsson, vd på Ellos Group, säger i pressmedelandet att bolaget har tillsammans med Nordic Capital under de senaste åren gjort betydande investeringar för att stärka Ellos Group, med fokus på att utveckla heminredningserbjudandet för Ellos, Jotex och den nya e-handel Homeroom.

– Europeisk expansion är ett naturligt nästa steg för Ellos Group och vi kan nu öka takten med Fng som ny ägare. Fng har omfattande erfarenhet från den europeiska modebranschen och kommer kunna bidra med nya insikter och strategiskt stöd i nästa steg på vår utvecklingsresa, säger Hans Ohlsson, vd på Ellos Group.

Ellos Group har ägts av Nordic Capital sedan 2013 och har under ägandeperioden fokuserat på att "stärka positionen som marknadsledare i Norden och förbättra sin starka position online".

Gjorda investeringar i Ellos-gruppen inkluderar implementering av ett nytt e-handelssystem och uppförande av ett nytt lager- och logistikcenter, framgår det av pressmeddelandet.

I dag har Ellos Group cirka 1,7 miljoner kunder i hela Norden och säljer även det egna sortimentet på andra plattformar i Europa.

– Nordic Capital investerade i Ellos Group med ett tydligt mål om att utveckla och modernisera ett av Sveriges mest kända varumärken. Sedan dess har Ellos Group stärkt sin digitala och kommersiella kapacitet för att driva stark tillväxt, med löpande stöd av Nordic Capitals expertis inom bland annat e-handel, varumärkesarbete och konsumentkrediter. Nordic Capital ser partnerskapet med Fng som ett naturligt nästa steg för Ellos Group och ser fram emot att, som betydande minoritetsägare i Fng, var med på en fortsatt värdeskapanderesa, säger David Samuelson, Principal hos rådgivaren till Nordic Capitals fonder.

Fng, börsnoterat på Euronext Brussels och Euronext Amsterdam. Bolaget grundades 2003 och har vuxit från ett varumärke inom barnmode till en ledande Benelux-baserad varumärkesportfölj med över 3 000 anställda och en total försäljning om cirka 500 miljoner euro.

– Ellos Group är den verkliga ledaren i Norden, med en attraktiv mix av mode- och heminredningsprodukter samt en stark positionering av de egna varumärkena. Med utgångspunkt i detta och tillsammans med en välutvecklad plattform för finansiella tjänster är Ellos Group en perfekt komplettering till FNG, och vi är mycket glada över att kunna ta detta viktiga utvecklingssteg för vårt bolag, kommenterar Dieter Penninckx, vd och grundare av Fng.

Efter ägarskiftet kommer Ellos Group att kunna erbjuda kunder i Norden Fngs varumärken på sina egna e-handelsplattformar. Samtidigt kommer Ellos Groups egna sortiment inom både mode och hem kunna nå ut till nya kundgrupper i Europa via Fngs befintliga e-handelsplattformar och fysiska butiker.

Det kombinerade bolaget hade en omsättning på 759 miljoner euro pro forma för 2018.

Paul Frankenius kommer genom Frankenius Equity AB fortsätta vara en minoritetsägare i det kombinerade bolaget, tillsammans med Nordic Capital.

Transaktionen är föremål för sedvanliga regulatoriska godkännanden, inklusive Finansinspektionens ägarprövning. Slutförande av transaktionen förväntas i september eller oktober 2019.

ABG Sundal Collier var exklusiv finansiell rådgivare till Nordic Capital i samband med transaktionen och Cederquist var legal huvudrådgivare.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in