Finans Nyhet

Nordic Capital köper säkerhet

Taggar i artikeln

Nordic Capital Swedbank
Publicerad

Nordic Capital köper säkerhet, Folksam och Fennia fusioneras och ”Swedbanks styrelse har varit för tyst” – det är några av rubrikerna denna fredagsmorgon.

Camilla Jonsson

Nordic Capital köper säkerhet
RISKKAPITAL: Riskkapitalbolaget Nordic Capital Fund IX offentliggör idag förvärvet av Conscia, en av Nordeuropas ledande specialister inom säkerhets- och nätverksinfrastruktur.

Företaget har en förväntad omsättning 2019 om cirka 2 miljarder danska kronor 270 miljoner euro och över 500 anställda.

Förvärvet av Conscia är den åttonde investeringen i Nordic Capitals senaste fond, Nordic Capital Fund IX me  4,3 miljarder euro i tillgängligt kapital. Nordic Capital har gjort elva investeringar inom teknik och betalningssektorn och mer än 40 tilläggsförvärv sedan 2001.

Annons

Conscia förvärvas från Axcel och ledningen. Ledningsgruppen kommer att återinvestera och fortsätta som minoritetsägare tillsammans med Nordic Capital som majoritetsägare.

Parterna har enats om att inte offentliggöra några finansiella detaljer om affären. Transaktionen är villkorad av godkännande från berörda myndigheter.

Folksam och Fennia fusioneras
FÖRSÄKRING: Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennias och Fennia Skadeförsäkring Ab:s, dvs. före detta Folksam Skadeförsäkrings, bolagsstämmor beslöt att Fennia Skadeförsäkring Ab fusioneras med Fennia och godkände samtidigt fusionsplanen.

Annons

Fennia beräknar att fusionen kommer att ske före sommaren. Bolagsstämmornas beslut träder i kraft efter att Finansinspektionen har gett sitt godkännande och fusionen registrerats.

”Swedbanks styrelse har varit för tyst”
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) riktar skarp kritik mot Swedbanks styrelse efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt.

Bolund säger till Sveriges Radio Ekot att han tycker att styrelsen varit för tyst och inte visat tillräckligt mycket öppenhet.

Annons

– Det är ju oroande. Jag tycker att det viktigaste man kan göra är att vara öppen med all information man har, säger han till radion.

Ekot skriver att de vid flera tillfällen sökt Swedbanks styrelse men fått nej.

Ett år med skärpt amorteringskrav
FINANS: För exakt ett år sedan införde Finansinspektionen ett andra amorteringskrav för högt belånade hushåll. Enligt TT har effekten blivit en svalare bostadsmarknad med en dämpad prisutveckling. Kravet har dock inte fått svenskar att sluta skuldsätta sig – de gemensamma bostadslånen uppgick i januari till 3 300 miljarder kronor.

Riktad nyemission i Bayn Europe
BÖRS: Bayn Europe har genomfört en riktad nyemission om cirka 4.470.000 nya aktier, vilket tillför bolaget cirka 4,9 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bayn Europe föreslår även att ge ut gratis teckningsoptioner till samtliga aktieägare.

Bayn Europe, som utvecklar sötningsprodukten Eureba, handelstoppades på First North på torsdagsförmiddagen efter att aktien steg 40 procent.

Uppåt på asiatiska börser
BÖRS: Tongivande asiatiska börser har öppnat uppåt på veckans sista handelsdag, baserat på bland annat en billigare yen och att Kinas börser ska få större vikt i MSCI:s internationella index för börsutvecklingen.

Nikkei-index i Tokyo sköt under förmiddagen upp 0,9 procent.

I Hongkong ökade Hang Seng-index med 0,5 procent, och uppgångarna var likartade i Shanghai och Shenzhen.

USA nära avtal med Kina
POLITIK: USA förbereder ett slutgiltigt handelsavtal med Kina som landets presidenter Donald Trump och Xi Jinping kan skriva på inom några veckor. Det skriver Bloomberg News, med hänvisning till anonyma källor från Vita huset. Enligt källorna kan ett möte mellan de två ledarna äga rum redan i mitten av mars.

 

Annons