Bank

Nordea lämnar Nordic Core Consensus

Nordea hoppar av analyssamarbetet Nordic Core Consensus. Anledning är att Nordea anser att underlaget med analyser från fem banker är för tunt.

Publicerad 2019-11-13

Det är Dagens Industri som avslöjar att Nordea har valt att lämna analyssamarbetet Nordic Core Consensus. I samarbetet ingår ABG Sundal Collier, SEB, Nordea, Danske Bank och Carnegie.

Idén med upplägget var att bankerna för sina kunder skulle kunna erbjuda en bra, exklusiv och relevant förväntansbild, konsensus, på bolagen. 

Nordeas analyschef Anders Espedal Hagen säger till Dagens Industri att underlaget med fem banker i många fall har blivit för tunt.

– Vi har kommit fram till att detta är det som maximerar nyttan och värdet för Nordea. Tittar man på deltagandet inom Nordic Core, utanför Sverige, så tunnas det fort ut, säger Nordeas analyschef Anders Espedal Hagen till Dagen Industri.

Problemet är att det krävs åtminstone tre givare för att skapa ett bra samlat konsensus inför en kvartalsrapport.

Enligt Dagens Industri har många bolag i Danmark, Norge och Finland inom Nordic Core endast bevakning från tre banker. Det betyder att om en bank av någon anledning blir sen med sin analys så riskerar konsensusestimaten att försvinna för många bolag.

– Då finns ingen poäng med det, säger Nordeas analyschef Anders Espedal Hagen.

Enligt Dagens Industri så är Handelsbanken och DNB den mest troliga ersättaren till Nordea.

Nordic Core Consensus skapades i oktober 2018 som ett svar på de Midfid II-regler som infördes från 2018. Detta har betytt att många kunder blivit tvungna att betala för sina aktieanalyser. Tidigare var kostnaden för analysen inräknade i courtagen.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in