Politik & samhälleNyhet

Nooshi Dadgostar vill ha Sverigepriser på el

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill ha Sverigepriser på el. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

För att skydda svenska hushåll från ytterligare en vinter med skenande elpriser föreslår Vänsterpartiet ett Sverigepris på el, vilket skulle stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre per kWh.

Realtid.se

Sverige har god tillgång till el och har en stadig överproduktion. Det som skapar de höga elpriserna i Sverige är marginalprissättningen, där den dyrast producerade elen blir prissättande för all el.

Därför föreslår Vänsterpartiet idag att den inhemska marknaden separeras från exporten. Därmed skulle svenska hushåll få ett Sverigepris på el, som prissätts efter den el som produceras för den svenska elmarknaden. En sådan åtgärd skulle stabilisera det svenska elpriset på i genomsnitt 40 öre per kWh, enligt Vänsterpartiet som också menar att en sådan åtgärd inte skulle påverka exporten som skulle kunna fortsätta i samma omfattning och till samma pris som redan sker idag.

– Det vi föreslår idag är Sverigepriser på el, som ett prisskydd för de svenska hushållen. De enda som tjänar på det nuvarande systemet är elbolagen, som kan ta ut stora övervinster på billig svensk vind- och vattenkraft. Det är inte rimligt att energibolagen ska ha höga marginaler, samtidigt som hushållen går på knäna, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

Annons

Att införa Sverigepriser på el ser Nooshi Dadgostar som en förutsättning för att Sverige ska klara klimatomställningen.

– Vi behöver elen till att ta fram fossilfritt stål att använda till nya vindkraftverk, järnvägsräls och tåg och vi behöver den för att ställa om fordonsflottan. Då går det inte att ha så höga vinstmarginaler som det faktiskt är idag, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar framhåller att elmarknaden är ett exempel på en misslyckad marknad.

Annons

– Det är inte brist på el som gör att det är höga priser på el i Sverige. Detta handlar om ännu ett misslyckat marknadsexperiment, där politiken lämnat över ansvaret för viktiga samhällsfunktioner till marknaden. Nu behöver politiken ta ansvar och styra upp det här haveriet.

Annons