Finans Nyhet

Nedåt på Wall Street

Publicerad

<pufftextlänk>Försäljningen av bostäder rasade mer än väntat och drog med sig USA-börserna</pufftextlänk>. Oro för detaljhandelns julförsäljning bidrog också till måndagens nedgång – den första efter fem veckor med stigande kurser.

Världens största detaljhandelskedja Wal-Mart hörde till bolagen vars aktier föll, trots att bolaget rapporterat bättre försäljning än väntat. Investerare oroade sig för att lågprisgiganten hade offrat vinstmarginaler för att locka kunder.

Uppgifter om god detaljhandelsförsäljning under den gångna thanksgiving-helgen, som inleder julrushen i USA:s butiker, stoppade inte trenden med minskade innehav av handelsaktier. Det fanns en nervositet för att försäljningen kan ha dalat sedan i fredags, och varuhuskedjor befarades ha tappat mer än konkurrenter.

Ett prisfall på cirka en dollar per fat för råolja bidrog till en nedgång för energiaktier. Exxon Mobil, världens största listade oljebolag, föll med 2,3 procent till 58:74 dollar på New York börsen.

Annons

Dow Jones industriindex gick på måndagen ner med 0,4 procent till 10.890,7 medan Nasdaqs kompositindex föll med 1,0 procent till 2.239,4.

En ny rapport från ett nationellt mäklarorgan visade att försäljningen av hus och lägenheter föll mer än väntat i oktober. Siffrorna avslöjade det största antalet osålda objekt på nära 20 år, vilket var ytterligare ett tecken på att luften kan ha börjat att pysa ut ur den amerikanska fastighetsmarknaden.

Ericsson tappade drygt 1 procent jämfört med stängningskursen i Stockholm medan Astrakursen dalade med 0,4 procent.

Annons

Dollarn försvagades påtagligt mot kronan och dök åter under åttakronorsnivån. Vid 22-tiden kostade en dollar 7:97 kronor.

TT

Annons