Navet använde AI för rekrytering

AI rekryteringAI rekrytering
Publicerad
Uppdaterad

Konsultfirman Navet har nyligen rekryterat en systemutvecklare från Ukraina. I sig en ganska vanlig företeelse om det inte vore för att man använt sig av artificiell intelligens för att få en träffsäkrare matchning.

I en post på Linkedin skriver Navet att de arbetat de senaste månaderna med ett initiativ som från Ideon Science Park som heter Ukraine Talent Matchmaking. UTM kom till när kriget i Ukraina bröt ut och människor tvingades fly landet. Det hela handlar om att matcha ukrainska IT-talanger mot den svenska arbetsmarknaden för att stötta ukrainare på flykt.

– Som bolag har vi skapat en profil med kompetenser och egenskaper som vi är intresserade av och sedan används AI för att analysera vår profil mot de IT-talanger som anmäler sig. Detta projekt har resulterat i en nyrekrytering på Navet i form av Kostiantyn Krasnokutskyi, skriver Navet på Linkedin.

Matchningsaktiviten arrangeras inom ramen för det Vinnova-finansierade projektet Switch to Sweden som går ut på att matcha internationella talanger med svenska arbetsgivare. Projektet riktar sig till kunskapsintensiva företag samt de talanger som vill arbeta i kunskapsintensiva företag.

Annons

Vid en matchningsaktivitet låter man ett AI-verktyg matcha företagens kompetensbehov med talangkompetenserna i en databas. Talangerna får en viss poängsumma baserat på företagets behov och sin egen talangkompetens. De talanger som får högst poäng i matchmakingen bjuds sedan in för att träffa representanter för företaget.

Annons