FinansNyhet

Moderaterna vill fälla regeringen

Nu visar Anna Kinberg Batra musklerna och vill fälla regeringens budget i höst.
Publicerad

(UPPDATERAD) Moderaterna vill ta ett gemensamt initiativ med övriga partier i Alliansen för att fälla regeringens budget redan i höst. Det utspelet gjorde partiledaren Anna Kinberg Batra på en pressträff under torsdagen.

Andreas Henriksson

– Jag vill att det ska kunna bli ett gemensamt alliansförslag, säger Anna Kinberg Batra som vill att alliansen agerar gemensamt redan i vår.

Om Moderaterna kommer överens med övriga partier i Alliansen; Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna, om en gemensam budgetreservation i finansutskottet och dessutom får stöd för den av Sverigedemokraterna kommer därmed regeringens förslag till budget för 2018 att falla. I praktiken kommer det då leda till en svår regeringskris för statsminister Stefan Löfven och hans finansminister Magdalena Andersson.

– Jag är bekymrad över utvecklingen i Sverige där det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och där tryggheten sviker många. De kraven möter inte den svaga regeringen Löfven. Det vill vi göra något åt, säger hon.

Annons

Kinberg Batra är inte beredd att förhandla med Sverigedemokraterna, men tvekar inte inför att använda partiets stöd, sade hon på torsdagens presskonferens.

– Vi ska inte låta oss hindras av stöd från andra partier. Men inte förhandla budget, säger hon.

I en debattartikel publicerad i Aftonbladet nu på torsdag förmiddag, samtidigt som pressträffen inleddes, skriver Kinberg Batra vidare:

Annons

"Alliansens samarbete fungerar väl redan i dag. Vi är eniga kring den övergripande inriktningen på den ekonomiska politiken. Samtidigt har gemensamma budgetförslag inte presenterats sedan hösten 2014 och besked har inte heller lämnats om gemensamt agerande före 2018. 

Men när nya och hårdare krav ställs på Sverige blottas bristerna med Stefan Löfvens svaga regering. Problemen med en ekonomisk politik som försvårar för integration och jobbskapande är allt för stora för att kunna vänta till nästa val på en lösning. Den skadliga utvecklingen måste stoppas, två år är för lång tid att vänta.

Därför vill jag att Alliansen omprövar inställningen till att presentera en gemensam budget, så att vi kan agera gemensamt så snart som möjligt. Gemensamma förslag skulle redan i år kunna stoppa till exempel hotet om flygskatt och ytterligare skattehöjningar på jobb och tillväxt, samtidigt som reformer för fler jobb, bättre integration, stärkt företagande och fler poliser kan komma på plats så snart som möjligt."

Annons

Centern tackar nej till inviten

Centerns partiordförande Annie Lööf kommenterade strax innan torsdag lunch moderaternas utspel. På en snabbinkallad pressträff avvisade hon Anna Kinberg Batras utspel. Centern är inte redo att fälla regeringen, sade hon.

– Centern står fast vid det vi tidigare sagt. Vi vill inte starta något samarbete med Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

– Vi ska inte slunga ut Sverige i politisk osäkerhet.

Annie Lööf berättade vidare att de övriga partiledarna i Alliansen sent i går kväll fick besked via SMS om dagens utspel från Moderaterna.

KD välkomnar utspelet

Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch Thor har därefter vid lunchtid kommenterat det moderata budgetutspelet.

– Vi är beredda att pröva stödet för en alliansbudget och en alliansregering. Därför tycker vi att det är positivt att Moderaterna nu lämnat detta besked. Vi har länge varit ensamma om denna linje, vilket vi nu alltså inte längre är, säger Ebba Busch Thor till SVT

Men någon direkt budgetförhandling med SD kommer det inte att bli vare sig i finansutskottet eller i något annt forum.

– Hur Sverigedemokraterna röstar är upp till dem, precis som det är för alla partier i riksdagen. Vi kommer inte samarbeta eller förhandla med SD. Det beskedet har också Anna Kinberg Batra lämnat när hon säger att det inte blir aktuellt med en budgetförhandling med dem, vilket är ett besked vi välkomnar, säger hon.

Liberalerna säger nej

Vid en pressträff strax efter torsdag lunch avfärdade Liberalerna det moderata utspelet, som de ser som ett olyckligt initiativ.

– Det vore inte ansvarsfullt att kasta in Sverige i ett nyvalskaos. Det hade inte varit bra för Sverige, säger Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander i en kommentar.

– Det har gått upp och ner i allianssamarbetet och jag förutsätter att vi samlar ihop oss inför valet, konstaterade Nylander.

Annons