Juridik Nyhet

Misstänkt penningtvättshärva kopplad till affär med Humana växer

Taggar i artikeln

Humana Penningtvätt
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Utredningen mot två grundare av ett assistansbolag som senare såldes till Humana har växt. En av männen har nu häktats av Örebro tingsrätt för nya brott som är kopplade till hans personliga konkurs.

Realtid.se

Männen drev tidigare ett assistansbolag som såldes till Humana och de misstankarna handlar om att de ska ha försökt att undgå att betala skatt genom olika företagsupplägg.

–Det rör hans personliga konkurs där han menar att han inte har några tillgångar och jag menar att han har miljoner utomlands, säger åklagaren Louise Helleday till Sveriges Radio.

Männen tycker inte att de har gjort något brottsligt, men utredningarna pågår och åklagaren Louise Helleday tror att åtal väcks under hösten.

Annons

Tidigare i år greps en man på sin hemort och den andra frihetsberövades av polis i Barcelona. De  två männen är från Stockholm och ska ha gett rådgivning för avancerad skatteplanering. Örebro tingsrätt beslutade i februari om häktning i båda fallen.

Enligt åklagare Louise Helleday hade de männen hjälpt Ibrahim Kadra från Örebro att gömma undan 141 miljoner kronor från beskattning, pengar som han fick när han sålde sin del av assistansbolaget till Humana.

Det var i början av januari i år som Ibrahim Kadra greps av polis i samband med att han befarades lämna Sverige. Några veckor tidigare hade Skatteverket upptaxerat 47-åringen med 340 miljoner kronor i obetalda kapitalvinster.

Annons

På morgonen den 5 januari i år greps Ibrahim Kadra i sin bostad i Örebro av Ekobrottsmyndigheten. Han hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan dagen innan.

Misstankarna mot Ibrahim Kadra gäller grovt skattebrott under 2017.

Förundersökningen utgår från en omfattande utredning av Skatteverket gällande Ibrahim Kadras ekonomi och vistelseorter. I mitten av december förra året blev Kadra upptaxerad av skatteverket med över 330 miljoner.

Annons

Ibrahim Kadra och kompanjonen Mikael Lindkvist (tidigare Fahlander) var grundarna till Assistansia AB. Ett bolag som 2006 såldes till nuvarande börsbolaget Humana för 190 miljoner kronor och 35 procent av aktierna i Humana. Kapitalvinsterna ökade när riskkapitalbolaget Argan Capital 2008 köpte två tredjedelar av Humana för 425 miljoner kronor.

När åklagare Louise Helleday den 6 januari i år presenterade sin bevisning för Örebro tingsrätt blev följden att Ibrahim Kadra häktades, på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott.

Annons