Finans Nyhet

Miljardvinster för statens bolag

Publicerad

De största statliga bolagen minskade antalet anställda med nästan 6.000 under fjolåret. Samtidigt ökade vinsterna med närmare 40 procent. Samhall, Vattenfall och Posten är de bolag som gjort de kraftigaste nedskärningarna.

När TT gick igenom de börsnoterade bolagens bokslutsrapporter visade det sig att personalnedskärningarna i stort sett har upphört, efter de tuffa åren i början av 2000-talet.

Men motsvarande genomgång av de statliga bolagens rapporter visar att jobben har blivit mycket färre. Totalt sysselsatte 20 av de största statsägda bolagen och affärsverken 129.511 personer vid utgången av 2004, en minskning med 4 procent jämfört med året före. Bolagen som har minskat på personalen är i majoritet. Och de företag som har vuxit personalmässigt har bara gjort det marginellt.

– De statliga bolagen är inne i samma fas som många andra företag: de rationaliserar och utvecklas. Det säger statsminister Göran Persson till TT.

Annons

De är framgångsrika och levererar väldigt stora pengar till statskassan. Det är jag glad för, för de pengarna kan vi i vår tur pumpa vidare ut till kommuner och landsting, så att de kan behålla sin personal och kanske rentav öka den.

– På frågan om statliga bolag borde ta ett större ansvar för sin personal svarar Persson:

– De måste arbeta på marknadens villkor, annars så går inte affärerna ihop. Men man kan önska sig att de på marknaden är föregångare när det gäller personalvård och personalutveckling och det tror jag att de också är.

Annons

De allra största personalminskningarna står Posten och Vattenfall för. Båda bolagen minskade sina respektive personalstyrkor med över 2 000 anställda under fjolåret. Vattenfall gjorde större delen av sina neddragningar i Polen och Tyskland.

Vinsterna har däremot vuxit rejält. Den samlade vinsten före skatt för 2004 blev drygt 31 miljarder kronor, en ökning med 37 procent.

TT

Annons
Annons