FinansNyhet

…men stort minus för Öresund

Publicerad

Substansvärdet i Mats Qvibergs Öresund har minskat med 9 procent sedan årsskiftet.

Anders Frick

Nicklas Paulson.

Medan Sven Hagströmers investmentbolag Creades ökar substansvärdet med 44 procent har den tidigare parhästen Mats Qvibergs Öresund haft det motigare. Öresunds substansvärde minskade under perioden 1 januari till 31 oktober i år med 9,4 procent. Att det inte gick ännu sämre kan Öresund tacka Bilia, Q-linea och Musti Group för. Bilia är investmentbolagets största innehav med 22 procent av substansvärdet, och redovisade nyligen en stark kvartalsrapport med klart högre resultat än vad som förhandsaviserades i bolagets omvända vinstvarning från september – detta som en följd av en stark efterfrågan på begagnade bilar och fortsatt styrka i serviceverksamheten. Öresunds största innehav i övrigt är Scandi Standard, Fabege, Musti Group och SEB.

– Vi kämpar på och har några bolag som har gått bra medan andra har haft en svagare utveckling. Vår bedömning är dock att de bolag som har haft det motigt nu har sett det värsta och att det framöver kommer att gå bättre, säger Nicklas Paulson, vd för Öresund, till Realtid.

Annons

Så sent som i måndags meddelade Öresund att man investerar cirka 50 miljoner kronor i duschteknikbolaget Orbital Systems, som ett led i en större kapitalanskaffning. Vid sidan av diagnostikföretaget Q-linea och husdjurskedjan Musti Group är Orbital Systems ett bolag som Öresund ser som framtidsinvestering.

– Vi gör kontinuerligt förändringar i våra innehav, men Öresund kommer inte att fokusera på teknik- eller startupbolag. Vi jobbar primärt med lönsamma bolag som har starka kassaflöden, även om vi de senaste åren även har investerat i några bolag som framförallt har framtidspotential, säger Nicklas Paulson.

Öresunds substansvärde uppgick den 31 oktober till 116 kronor per aktie, samtidigt som aktien stod i cirka 118 kronor.

Annons
Annons