Läkemedelsaktier föll efter Donald Trumps besked om att införa ”världens lägsta pris” på vissa mediciner. Förslaget kan skaka om hela branschen – igen.
"Världens lägsta priser" skakar läkemedelsjättarna


Mest läst i kategorin
USA:s president Donald Trump aviserade på söndagen att han på måndagsmorgonen skulle skriva under en exekutiv order som kopplar de amerikanska läkemedelspriserna till nivåerna i andra länder.
Det så kallade ”Most Favored Nation”-systemet har väckt starka reaktioner – inte minst från läkemedelsbranschen, men också från aktiemarknaden globalt.
Missa inte: Marknaden håller andan efter USA:s och Kinas tullsamtal. Realtid
Ordern, som syftar till att sänka priserna på vissa läkemedel i USA, gäller främst preparat som administreras i vårdmiljöer och som finansieras via statliga sjukförsäkringsprogrammet Medicare.
Trump skriver på sin plattform Truth Social att USA ”kommer att betala samma pris som det land som betalar det lägsta priset i världen” – och hävdar att åtgärden kommer att minska kostnaderna med upp till 80 procent.

Rally på börsen – Kina och USA pausar handelskriget
Förhandlar om ett slut på handelskriget som skakat marknaden.
Starka reaktioner
”Våra medborgares sjukvårdskostnader kommer att minska med siffror som aldrig tidigare varit tänkbara”, skriver han.
Uttalandet utlöste omedelbara reaktioner på finansmarknaderna. Aktier i stora läkemedelsbolag rasade i såväl Europa som USA och Asien.

Enligt Bloomberg föll aktier i Novo Nordisk, Astra Zeneca (börskurs Astra Zeneca), Roche och Pfizer i förhandeln i New York. I Japan noterade läkemedelssektorn sin största nedgång sedan augusti.
Flera bedömare påpekar dock att det ännu är oklart exakt vilka läkemedel och program som omfattas av åtgärden.
Läs även: De tar fram nästa fetmaläkemedel: ”Mycket konkurrens”. Realtid
Senaste nytt
Massivt motstånd
Enligt Washington Post är det sannolikt att initiativet främst gäller läkemedel inom Medicare Part B, som täcker infusionsläkemedel som ges av läkare, men andra delar av systemet kan också påverkas.
Motståndet från läkemedelsindustrin har varit massivt, uppger Wall Street Journal.

Svensk film drabbas av 100-procentiga Trump-tullar
Ett nytt och oväntat drag.
”Statlig prisreglering i någon form är dåligt för amerikanska patienter”, säger Alex Schriver vid branschorganisationen PhRMA, och menar att åtgärderna hotar innovation och konkurrenskraft mot Kina.
Liknande försök från Trump under hans första mandatperiod stoppades av domstol med hänvisning till brister i regelverksprocessen. Den nya orden kan alltså möta rättsliga prövningar igen.
Kan begränsa effekten
Bank Vontobels analytiker Stefan Schneider varnar i en kommentar för att läkemedelsbranschen troligen kommer att utmana beslutet i domstol.
”Det här kan bli mycket negativt för branschen”, skiver han.
Effekten kan bli betydande, enligt experter. Medicare och Medicaid står tillsammans för cirka 40 procent av läkemedelsförsäljningen i USA, vilket gör en prisreglering på dessa områden till en kraftfull hävstång.
Men enligt Evan Seigerman på BMO Capital Markets saknar regeringen befogenhet att sätta priser på den kommersiella marknaden, vilket kan begränsa effekten av ordern.
Läs även: Astra Zeneca investerar i Kina efter mystiskt gripande. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.