Realtid

Trumps extrema tullplaner oroar: "Skatt på amerikaner"

En bild på Donald Trump under ett framträdande. Han pratar i en mikrofon samtidigt som han gestikulerar med sin vänstra hand.
"Det vackraste ordet i ordboken är tull", sa Donald Trump nyligen under ett framträdande i Chicago. (Foto: Alex Brandon/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Donald Trumps återkomst till Vita huset kan bli dyrköpt. Enligt flera experter riskerar hans höga tullar på all import att slå hårt mot både privatpersoner och företag. Samtidigt menar vissa att det kan finnas fördelar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Donald Trump blir återvald till president i USA står landet inför en dramatisk förändring av sin handelspolitik. Detta eftersom han föreslår kraftiga tullsatser på upp till 60 procent från Kina – och en generell tariff på 10 till 20 procent från alla andra handelspartners, skriver Wall Street Journal.

Förutom att öka kostnaderna för vardagsvaror som mat och elektronik, skulle Trumps planer kunna sätta igång ett globalt handelskrig där även amerikanska företag får ta smällen.

Enligt den partipolitiskt obundna organisationen Committee for a Responsible Federal Budget, skulle en universell tull på 10 procent innebära en kostnadsökning på omkring 2 600 dollar årligen för ett genomsnittligt hushåll – alltså motsvarande 28 000 svenska kronor.

”Vi pratar inte om lyxprodukter, utan om saker människor måste köpa – sådant som påverkar de som redan har det tufft”, säger Neil Saunders, analytiker på Global Data.

Läs även: Ekonom: Stoppa Kinas investeringar i USA bättre än tullar. Realtid

Tull – ”vackraste ordet”

Under Trumps första presidentperiod användes tullar som ett verktyg för att omförhandla handelsavtal. Nu menar han att tullarna är ett mål i sig.

”Det vackraste ordet i ordboken är tull”, sa Trump nyligen under ett framträdande i Chicago och kallade dem ”det bästa som någonsin uppfunnits”.

ANNONS
Bild på Donald Trump och Elon Musk under ett valmöte tidigare i oktober.
Techentreprenören Elon Musk stöder Donald Trumps tullförslag, även om han oroar sig för hur de kan drabba elbilsindustrin – och därmed hans bolag Tesla. (Foto: Alex Brandon/AP/TT)

Avgifterna ska enligt Trump tvinga fler företag att flytta produktionen tillbaka till USA och därmed skapa arbetstillfällen.

Trots att Trumps rådgivare försäkrar att tullarna ska införas stegvis, har flera internationella handelsparter redan börjat planera för motåtgärder. Washington Post rapporterar att diplomater i både Kanada, EU och Kina har börjat se över sina strategier inför en potentiell handelskonflikt med USA.

Missa inte: Riksbanken på helspänn inför USA-valet. Realtid

ANNONS

Planerar motåtgärder

Trump är dock övertygad om att höga tullar är nödvändiga för att återställa balansen i den globala handeln. Han får medhåll av Oren Cass, grundare av den konservativa tankesmedjan American Compass.

I The Atlantic skriver Cass att avfärdandet av tullarna som en ”skatt på amerikaner” är att ignorera de långsiktiga fördelarna, som ekonomisk självständighet och innovationskraft.

En annan person som delvis har uttryckt stöd för Trumps protektionistiska politik är entreprenören Elon Musk, som ser vissa tullar som möjliga skyddsmekanismer för att stärka USA:s tekniska industri. Däremot oroar han sig över hur det kan slå mot elbilsmarknaden, skriver Nasdaq.

Läs även: Kommer USA:s ekonomi att landa hårt, mjukt – eller inte alls? Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]