Realtid

"Rovdjursbeteenden" – Kongos gruvor slits mellan Kina och USA

kongo
USA har nyligen träffat både Kongo och Rwanda genom sina respektive utrikesministrar, där mineralfrågan har varit ett centralt diskussionsämne. (Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 22 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

Kina dominerar brytningen av den viktiga metallen kobolt i Kongo-Kinshasa. Nu vill landet ta kontroll över gruvnäringen – genom USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina och USA är just nu involverade i en global kamp som tar sig flera olika uttryck. Ett är handelskriget som eskalerade till enormt höga tullar innan de föll tillbaka något.

Nu har den geopolitiska maktkampen fått en ny frontlinje: koboltgruvorna i Kongo-Kinshasa.

Missa inte: Kina tar ett hårdare grepp om kritiska råvaror. Realtid

Landet, som producerar tre fjärdedelar av världens kobolt – en avgörande metall för batterier, försvar och rymdteknik – står nu i skärningspunkten mellan två stormakter, skriver Bloomberg.

Dominerar centrala Afrika

Kinas dominans i regionen är svår att ignorera. Längs vägen mellan Kolwezi och Fungurume i sydöstra Kongo ligger flera massiva gruvor, fabriker och handelsposter – alla kopplade till kinesiska intressen.

Det statligt stödda bolaget CMOC är numera världens största producent av kobolt efter att ha gått om Glencore 2023.

Koboltbrytningen i Kongo är en viktig inkomstkälla för landet, men den har också präglats av dåliga arbetsvillkor. (Foto: AP/TT)
ANNONS

Men Kinas grepp utmanas nu av Kongos president Felix Tshisekedi, som i februari införde ett plötsligt exportförbud på kobolt.

Beslutet syftade till att återhämta de pressade priserna, men tolkades också som ett direkt slag mot CMOC.

Missa inte: Kongo anklagar Apple för köp av ”blodmineraler”. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance spränger tillväxtmålen – trots tuff mediemarknad

30 maj 2025
relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025

Prioriteras av Trump

Enligt analytiker är detta ett högriskspel från Kinshasa, som försöker återta kontrollen över sitt mest värdefulla exportgods.

USA har reagerat snabbt på Kongos beslut. I april besökte både Kongos och Rwandas utrikesministrar Washington, där de undertecknade ett ”deklaration av principer” med målet att skapa fred i östra Kongo.

Kina drar åt tumskruvarna – nu står hoppet till svenska gruvor

”De har oss i ett stryptag.”

Dessutom har affärsmän som Bill Gates och Jeff Bezos intresserat sig för kobolt i Kongo.

ANNONS

”Frågan om viktiga mineraler i Afrika har varit ett problem i relationerna mellan USA och Kina. Nu har Trump-administrationen prioriterat det”, säger Yun Sun, chef för Kinaprogrammet vid Stimson Center i Washington.

Vill inte avfärda Kina

I gengäld har Donald Trump erbjudits ett mineralsamarbete. Förslaget kan ge amerikanska företag tillgång till kritiska resurser i utbyte mot säkerhetspolitiskt stöd, liknande det som har diskuterats i Ukraina.

Kina, som har investerat närmare 9 miljarder dollar bara genom CMOC sedan 2016, anklagas nu av amerikanska myndigheter för att dominera marknaden genom ”rovdjursbeteenden” och prisdumpning.

Samtidigt ser Kongo en möjlighet att diversifiera sina samarbeten. President Tshisekedi vill minska beroendet av Kina, utan att avfärda landet som partner.

Missa inte: Norsk jackpot – stor fyndighet av kritiska mineraler. Dagens PS

Vill inte bara leverera råvaror

Koboltpriset har fördubblats sedan exportförbudet infördes, men risken är att fortsatt instabilitet får batteritillverkare att helt överge kobolt i sina produkter.

ANNONS

Tshisekedi har dock en tydlig vision att Kongo inte längre bara ska vara en råvaruleverantör, utan en aktör i den globala förädlingskedjan.

”Vi förstår att en ny revolution är på väg. Ni har pratat om det. Det är energiomställningen, den gröna revolutionen, och återigen finns de råvaror som kommer att tjäna denna industriella revolution i Kongo”, säger Andre Wameso, som är rådgivare till presidenten.

Kina lättar på greppet – men USA:s beroende kvarstår

Frågan är hur länge det håller.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS