Med världsekonomin i gungning och en historisk försvarsupprustning i sikte hoppas regeringen på byggbranschen – men satsningen på ROT-avdraget ifrågasätts från flera håll.
Regeringens ROT-miljarder totalsågas: "Redan överspelat"


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Regeringen höjer tillfälligt ROT-avdraget till 50 procent för att stötta byggsektorn, men satsningen på 4,35 miljarder kronor kritiseras brett.
- Myndigheter som Ekonomistyrningsverket och Tillväxtanalys ifrågasätter effekten och ekonomiprofessor Lars Calmfors kallar förslaget överspelat.
- Kritiker menar att höginkomsttagare gynnas mest. Samtidigt är regeringens ljusa prognos för ekonomin redan ifrågasatt efter Donald Trumps tullbesked.
- Trots detta lånar staten 300 miljarder till en försvarsupprustning – något som påverkar hela den ekonomiska politiken fram till 2030-talet.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Regeringen presenterade nyligen sin vårbudget, där en tillfällig höjning av ROT-avdraget från 30 till 50 procent är en av de mest framträdande satsningarna.
Förslaget, som kostar staten 4,35 miljarder kronor, har dock mötts av skarp kritik från flera håll – både från myndigheter och ledande ekonomer.
Missa inte: Ministrarna om börsraset: ”Sverige står starkt – ingen kris än”. Realtid
Satsningen är tänkt att stimulera en pressad byggsektor i ett ekonomiskt klimat präglat av global oro och handelskonflikter.
Men enligt Ekonomistyrningsverket är ROT-höjningen ett dyrt förslag med begränsad effekt på sysselsättningen.

Vårbudgeten: ”Historisk offensiv mot brottslighet”
”Den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet.”
Redan överspelat
Tillväxtanalys uttrycker i sitt remissvar att det rör sig om ”ett förhållandevis dyrt förslag med oklara effekter”, rapporterar SVT.
Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, anser att förslaget redan är överspelat och säger till TT: ”Rotavdrag kanske inte är det som man i första hand ska satsa på.”
Läs även: Svenska kronan – från slagpåse till stjärna. Realtid
Även privatekonomer uttrycker skepsis.
SEB:s (börskurs SEB) Américo Fernández menar att reformen främst riktar sig till byggsektorn snarare än att stärka hushållens ekonomi.
Senaste nytt
Högavlönade gynnas
SPP:s sparekonom Shoka Åhrman pekar dessutom på att det framför allt är hushåll med högre inkomster som gynnas: ”Rotavdraget är en plånboksfråga. Men egentligen inte för alla.”
Samtidigt visar analyser att regeringens prognos för svensk ekonomi snabbt blivit utdaterad.
Enligt Svenska Dagbladets Johan Carlström har Donald Trumps nya tullar skapat så stor global osäkerhet att tillväxten sannolikt kommer att bli lägre än vad finansminister Elisabeth Svantesson (M) nyligen presenterade – något som hon själv medgav i samband med budgetpresentationen.

Miljarder på husrenoveringar i vårbudgeten
Den största satsningen i vårens budget är ett förstärkt rot-avdrag – drygt en tredjedel av reformutrymmet går till renoveringar.
Försvarssatsningarna övertrasserar allt
Trots osäkerheterna satsar regeringen även på en historisk försvarsupprustning som ska finansieras genom lån på 300 miljarder kronor.
Detta ritar enligt Dagens Nyheters Carl Johan von Seth om hela den ekonomiska spelplanen för resten av 2020-talet.
Konjunkturinstitutet menar att försvarssatsningarna övertrasserar allt reformutrymme, men att lånefinansieringen ändå ser ut att bli ”odramatisk” för statsfinanserna – åtminstone i nuläget.
Läs även: Färre jobbar – fler ska försörjas: Sverige mot välfärdskris. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.