Milanos plan att ”tömma London” på rika ser ut att lyckas. Storbritanniens höjda skatter får allt fler miljonärer att packa flyttlasset.
Milano tömmer London – rika flyr skatterna


Mest läst i kategorin
Storbritanniens beslut att avskaffa det så kallade ”non-dom”-systemet har utlöst en omfattande utflyttning av förmögna utlänningar – inte minst svenskar – från London.
Samtidigt lockar Italien, och särskilt Milano, till sig en ny våg av rika invånare med generösa skatteförmåner och ett attraktivt livsstilserbjudande.
Missa inte: Missa inte: Länderna slåss om förmögna: ”Konsumerar mer”. Realtid
Sedan Labourregeringen i april avslutade det brittiska non-dom-systemet – som i över 200 år tillåtit vissa utländska invånare att undvika skatt på inkomster från utlandet – har tusentals förmögna individer sökt sig bort från landet.
De nya reglerna innebär upp till 45 procents skatt på inkomster och kapitalvinster, samt 40 procent i arvsskatt. Svenska rådgivare rapporterar om ökad hemflytt bland svenskar.

Europeiska städerna miljonärerna älskar
London har förlorat sin tidigare topposition.
”Svuota Londra”
”Det här är en jättestor fråga. Barnen kanske inte har kapacitet att betala arvsskatt om båda föräldrarna går bort”, säger skattejuristen Sara Zad på Carnegie till Affärsvärlden.
Enligt Bloomberg är det italienska initiativet, informellt kallat ”svuota Londra” – att tömma London – nu i full effekt.
Italien erbjuder en fast årlig skatt på 200 000 euro på utländska inkomster, vilket i praktiken skyddar dessa från italiensk beskattning.

”Det är aldrig bara skatten som spelar in, utan också om maken eller makan och barnen trivs”, säger Marc Acheson, global rådgivare på Utmost Wealth Solutions i London.
Systemet infördes redan 2017, men har fått ny aktualitet efter de brittiska förändringarna. Förutom skattefördelarna lyfts livsstil, klimat och närhet till London som avgörande faktorer i valet att flytta till Milano.
Läs även: Mannen bakom miljardindustrin: ”Europa går bakåt”. Realtid
Senaste nytt
Eliten börjar redan etablera sig
Exempel på profiler som lämnat London inkluderar Elio Leoni-Sceti, tidigare vd för EMI Music, och miljardären Nassef Sawiris, som nu har både Abu Dhabi och Italien som bas.
Runt 75 000 non-doms har hittills påverkas av reglerna.

Köpenhamn gör tvärtom – belönar turister
Flera semesterorter i Europa har infört strikta regler för att slippa odrägliga turister.
Enligt Adam Smith Institute kan Storbritannien förlora över 100 miljarder pund i skattebas under det kommande decenniet om trenden fortsätter.
Bloomberg rapporterar också att verksamheter med koppling till den brittiska eliten redan börjat etablera sig i Milano.
Största flykten på generationer
Bland annat har den tidigare ägaren till Mayfairs Arts Club, Gary Landesberg, öppnat en exklusiv klubb i staden – där tre fjärdedelar av de nya utländska medlemmarna kommer från Storbritannien.
Advokatbyrån Charles Russell Speechlys öppnade kontor i Milano i fjol, och partnern Dominic Lawrance säger: ”Vi borde följa Italiens exempel.”
Missa inte: Ullared-Morgan om pengar: ”Det har gått väldigt bra för mig”. News55
Samtidigt menar kritiker att Storbritannien riskerar att förlora inte bara skatteintäkter utan också kompetens och investeringar.
”Det har blivit uppenbart att Labour leder den största flykten av talang och kompetens på en generation”, hävdar Andrew Griffith från det konservativa partiet.

Flykten över Atlanten – forskare lockas till Europa
Oron växer bland akademiker i Trumps USA.
ANNONS
ANNONS

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.