Unga kineser har svårt att få jobb och ett handelskrig kan innebära miljoner förlorade arbetstillfällen. Det är Kinas svaga punkt i handelskriget med USA.
Kinas stora svaghet – har inte råd att förlora fler jobb


Mest läst i kategorin
Under de senaste månadernas handelskrig har både USA och Kina försökt visa sig starka inför varandra. Ingen av dem har velat erkänna att tullarna kan göra dem någon större skada.
Samtidigt har rapporter gjort gällande att Kinas kontroller på mineraler kan vara förödande för amerikansk industri.
Missa inte: Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Men Kina är inte heller pansarsäkert. Landets ekonomi befinner sig i ett känsligt läge, med en avsevärt försämrad motståndskraft jämfört med Trumps första mandatperiod, skriver New York Times.
Kan förlora nio miljoner jobb
En viktig sektor som nu står i fokus är tillverkningsindustrin, där Kina traditionellt har varit mycket starkt. Det uppskattas att omkring 100 miljoner jobb är direkt beroende av export.
Enligt ekonomiska analyser riskerar Kina att förlora upp till nio miljoner av dessa arbetstillfällen om tullarna från USA kvarstår eller blir högre igen.

Även om en tillfällig överenskommelse nyligen nåtts för att minska tullnivåerna är situationen fortsatt osäker och många fabriker lider redan av minskade order och stagnerad tillväxt.
Missa inte: Unga i Kina får inget jobb – går i pension. Dagens PS
Senaste nytt
Unga tar fler gigjobb
Detta är särskilt problematiskt i en tid när ungdomsarbetslösheten är rejält hög. I februari landade den officiella siffran på nästan 17 procent, rapporterar Reuters.
Arbetsmarknaden pressas av en växande ström nya universitetsstudenter som har svårt att hitta jobb. Många unga vittnar också om en mättad marknad där krav på erfarenhet är betydligt högre än tidigare.

Stimulanspaket ska rädda Kina från fritt fall
Kinas centralbank tar till flera grepp för att rädda den krisande ekonomin.
Till detta kommer en ökning av osäkra anställningar, där gigjobb inom till exempel matleveranser blir en tillflykt för många som förlorat sina vanliga heltidsjobb.
Företag undviker fasta anställningar för att hålla kostnaderna nere, vilket ytterligare försämrar arbetsvillkoren för många.
Kan hålla protesterna nere
Trots allt detta kan Kina troligen ha en viss uthållighet i ett långvarigt handelskrig. Landets politiska system, som är auktoritärt och centraliserat, kan lättare motstå social oro jämfört med västerländska demokratier.
Men under pandemin utbröt ändå sporadiska protester mot styret – och president Xi Jinping vill i möjligaste mån undvika en sådan situation igen. Samtidigt får landets unga ställa sig in på en tuffare period.
”Jobbsituationen är riktigt, riktigt utmanande i Kina, så jag tror att många unga människor verkligen måste justera sina förväntningar”, säger professorn Zhang Jun från City University of Hong Kong till BBC.
Missa inte: Unga kineser vänder ryggen åt ”kinesiska drömmen”. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.