Kinas exportrestriktioner för sällsynta jordartsmetaller har skapat kaos i internationella leveranskedjor och väckt oro bland storföretag i väst.
Kinas exportkontroller hotar västvärldens techindustri


Mest läst i kategorin
Trots att Kina nyligen börjat godkänna vissa exportlicenser för sällsynta jordartsmetaller, är osäkerheten fortsatt stor bland västerländska företag.
De nya exportreglerna, som infördes i april, har lett till kraftigt försenade leveranser av material som är avgörande för bland annat elbilar, vindkraftverk och militär utrustning.
Missa inte: Dold utrustning hittad i solpaneler från Kina. Realtid
Bakgrunden är det upptrappade handelskriget mellan Kina och USA, där Peking införde exportrestriktioner på sju typer av jordartsmetaller och deras användning i permanenta magneter – i direkt svar på USA:s nya tullar på kinesiska varor.
Även om en tillfällig tullpaus nyligen trätt i kraft, har godkännandet av exportlicenser gått långsamt, något som väcker oro i både industri och politik.

Ny exportboom mellan Kina och USA i tullpausen
Det råder något av en exportboom mellan Kina och USA när tullpausen nu är ett faktum.
Uttryckt oro
”Fönstret för att undvika allvarliga produktionsstörningar i Europa håller snabbt på att stängas”, varnar Wolfgang Niedermark, styrelsemedlem i det tyska industriförbundet BDI, enligt Financial Times.
Ett flertal bolag har uttryckt oro, däribland amerikanska jättar som Tesla, Ford och Lockheed Martin.

En europeisk chef i Kina beskriver situationen som ”ohållbar” och menar att den kinesiska byråkratin underskattat konsekvenserna.
Samtidigt betonar experter att även om viss export återupptagits, sker den selektivt och med prioritet till företag med långvariga relationer till Kina.
Senaste nytt
”Som ett straff”
Kinesiska företaget Yantai Zhenghai uppger att de åter börjat ta emot beställningar efter att ha beviljats exportlicens. Volkswagen i Tyskland har också fått tillgång till vissa leveranser, men i mycket begränsad omfattning.
Kinesiska myndigheter arbetar på att snabba upp processen, men det är tydligt att kontrollen inte kommer att släppas helt.
”Nu när Kina har infört exportrestriktioner som ett straff, är det osannolikt att de kommer att ta bort detta verktyg från sin ekonomiska arsenal”, säger Dexter Roberts vid tankesmedjan Atlantic Council, till Reuters.

Så dåligt är det för dig (och Sverige) när USA krisar
Detta enligt historiska exempel.
”Vi löser det”
USA:s beroende av kinesisk råvaruförsörjning är påtagligt. Sökandet efter alternativa källor, till exempel i Grönland och Ukraina, pågår – men det tar enligt S&P Global i genomsnitt 18 år att få igång en ny gruva.
Elon Musk, vd för Tesla, kommenterade situationen i ett investerarsamtal:
”Vi har fått frågor från Kina om att försäkra att magneterna vi använder inte har militär användning. Det är en utmaning, men jag är säker på att vi löser det.”
Den nuvarande situationen har blottlagt västvärldens sårbarhet och intensifierar ansträngningarna att minska beroendet av Kina – men det är ett långsiktigt projekt med höga ekonomiska och strategiska insatser.
Läs även: Så kan du bli en vinnare på handelskriget mellan USA & Kina. News55

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.