En strid har uppstått mellan ExxonMobil och Chevron gällande ett gigantiskt oljefält i Guyana värt 1 biljon dollar. Utgången kan få stor betydelse för företagen och branschen.
Jättarna i kamp om dyrbart oljefält


Mest läst i kategorin
Under måndagen inleds förhandlingar i International Chamber of Commerce (ICC) i London mellan oljejättarna ExxonMobil och Chevron. Stora belopp står på spel, skriver bland annat Financial Times.
Tvisten handlar om vem som har rätt att förvärva en 30-procentig andel i Guyanas oljefält, Stabroek.
Läs även: Oljemarknaden pressas – OPEC lutar åt ännu en ökning. Realtid
Fältet ägs av Hess, ett amerikanskt energibolag som gick med på ett övertagande värt 53 miljarder dollar av Chevron i september 2023.
Hävdar ”förköpsrätt”
Exxon, som äger 45 procent av Stabroek, hävdar att de har ”förköpsrätt” att köpa Hess’s andel i oljefältet. Detta sker enligt villkoren i ett gemensamt driftsavtal som Hess har med det kinesiska olje- och gasbolaget Cnocc.
Chevron och Hess hävdar att rätten inte gäller för försäljning av hela bolaget.
Cnooc, som har 25 procent av oljefältet, har lämnat in en fordran som söker samma företrädesrätt.

Rysslands nya problem: Nu sinar landets olja
Tömda inom kortare tid än 30 år.
Senaste nytt
Enormt värdefullt oljefält
Stabroek är en av de mest lukrativa oljefyndigheterna under de senaste decennierna.
Den har en uppskattad oljereserv på 11 miljarder fat oljereserver. Ytterligare prospektering kan höja den siffran.

Projektet har varit framgångsrikt för Exxon. De kunde återta positionen som det mest värdefulla amerikanska oljebolaget efter att Chevron tillfälligt gick om i oktober 2020.
En vinst i målet om projektet Guyana är enligt många analytiker viktigare för Chevron än för Exxon.
Chevron måste i större utsträckning hitta nya lukrativa projekt. Bolagets förmåga att växa efter 2030 har nämligen ifrågasatts av investerare, skriver Wall Street Journal.
Nya chanser för Chevron
Chevron har dock annat på gång just nu. De har startat upp stora expansionsprojekt i Kazakstan och en stor oljeplattform i mexikanska golfen.
Enligt uppgifter till Bloomberg kan Chevron också få ett nytt, begränsat tillstånd, för underhåll i Venezuela. Detta sker när det gamla tillståndet löper ut den 27 maj.

Vd varnar om olja: USA:s hjärta slår allt svagare
USA:s oljepump, ett nav i landets starka ekonomi, har dunkat på i över ett decennium. Nu varnar industrin för tuffa tider för amerikansk olja.
Det var i mars i år som Donald Trump, efter att ha infört sanktioner mot Venezuela, beslutade att handelslicenser för oljebolag med landet skulle dras tillbaka.
Samtliga parter i konflikten förväntar sig att ett beslut i frågan kommer i slutet av tredje kvartalet i år. Vilket är ungefär 18 månader efter att processen inleddes.
Missa inte: Oljemarknaden pressas – OPEC lutar åt ännu en ökning. Realtid

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.