Friedrich Merz har inte ens hunnit tillträda som Tysklands nya förbundskansler, men har redan tagit ett historiskt beslut som kan förändra Europas ekonomiska spelplan.
Försvaret kan ge kraftigt lyft – och högre inflation


Mest läst i kategorin
Beslutet att lätta på den tyska skuldbromsen och sjösätta enorma investeringar i försvar och infrastruktur kan ge ett betydande tillväxtlyft.
Tysklands besked om en infrastrukturfond på 500 miljarder euro (motsvarande 5 500 miljarder kronor) som ska användas under tio år representerar ensamt en investering motsvarande närmare 12 procent av landets BNP, skriver Dagens Industri.
Missa inte: Sverige väntas låna 230 miljarder till försvaret. Realtid
Om de spekulerade försvarsinvesteringarna på över 4 400 miljarder kronor realiseras handlar det om totala investeringar på runt 20 procent av Tysklands BNP.
”Det här är det som på riktigt skulle kunna ändra spelplanen för Europa”, säger Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, till Dagens Industri.
Kritiskt ögonblick för Europa
Enligt Swedbanks (börskurs Swedbank) prognoschef Andreas Wallström kan effekterna bli omfattande.
”Multiplikatorerna vid försvarssatsningar är någonstans mellan 1,5 och 2 enligt uppskattningar från Konjunkturinstitutet baserade på svenska förhållanden. Så om vi lägger 100 miljarder kronor på försvaret så får vi 150-200 miljarder mer i BNP,” säger han till DI.

Från bilar till pansar – upprustning lyfter industrin i Europa
Efter år av ekonomisk avmattning kan Europas förnyade satsning på försvaret bli den stimulans som den europeiska industrin behöver.
Beslutet kommer vid ett kritiskt ögonblick för Europa.
”När USA nu vänder Europa ryggen militärt och pausar stödet till Ukraina har Friedrich Merz en minst lika extraordinär situation att luta sig mot”, skriver DI:s Malin Rising i en analys.
Senaste nytt
”En begränsning”
Investerarna har redan reagerat på nyheten. Frankfurtbörsens Dax-index steg över 3 procent, medan räntan på den tyska tioåringen steg med drygt 18 punkter till nästan 2,68 procent.
Men utmaningarna är många.
Läs även: Mer makt till försvaret – vill köpa fritt för miljarder. Realtid
Arbetskraftsbrist i stora delar av Europa och ett kvarvarande inflationstryck kan tvinga centralbankerna att bromsa, vilket fick räntan att stiga direkt efter beskedet.
”Det är en jätteviktig faktor: hur mycket lediga resurser finns det för att snabbt kunna expandera? Det är en begränsning, vilket vi faktiskt redan har sett i Sverige. Försvarsmakten har haft svårt att spendera de medel den har fått”, påpekar Wallström.
80 procent till USA
En annan utmaning rör industriell kapacitet.
”Vi har inte en så stor europeisk försvarsindustri”, säger Magnusson Bernard och hänvisar till en uppgift om att cirka 80 procent går till amerikanska bolag.

En ny värld – investerarnas viktigaste val
Vi ser en ny världsordning, en lika stor omvandling som när Sovjet föll, skriver en analytiker som ser tre viktiga frågor för investerare.
I en historisk parallell till dagens situation påminner PM Nilsson i sin DI-krönika att Sverige under 1950-talet byggde upp ett av världens starkaste flygvapen med en försvarsbudget på cirka 4 procent av BNP – medan skattetrycket låg på endast 25 procent.
”En fri ekonomi, fria marknader, internationell handel och ett skattesystem som gynnar arbete, utbildning och investeringar är då liksom nu det bästa sättet att bygga kvalificerad militär styrka på hög teknisk nivå”, skriver han.
Hotar blockera reformen
För att driva igenom förslaget planerar tyska CDU och SPD att rösta innan det nya parlamentet tillträder.
Detta eftersom högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) och vänsterpartiet Die Linke tillsammans har makten att blockera en reform av skuldbromsen.
Missa inte: Kan stridsvagnar rädda Tysklands ekonomi? Realtid