Realtid

Mer makt till försvaret – vill köpa fritt för miljarder

Försvarsmakten
Redan förra året höjdes gränsen för regeringens inblandning vid materielinköp från 200 miljoner kronor till 700 miljoner kronor. Höger bild: Sveriges ÖB, Michael Claesson. (Foto: Fredrik Sandberg/ Jessica Gow/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 mars 2025Publicerad: 05 mars 2025

Efter att gränsen för dyra inköp höjts kraftigt vill Försvarsmakten gå ännu längre och helt slippa regeringens godkännande vid flera typer av materielköp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarsmakten vill få ökad finansiell frihet för att kunna växa snabbare och effektivare.

I ett nytt budgetunderlag för 2026–2028, som har lämnats över till regeringen, föreslår myndigheten att gränserna för när regeringen måste godkänna inköp ska förändras, rapporterar TT.

Missa inte: Sverige väntas låna 230 miljarder till försvaret. Realtid

Redan förra året höjdes gränsen för regeringens inblandning vid materielinköp från 200 miljoner kronor till 700 miljoner kronor.

Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Påskynda hanteringen

Nu vill Försvarsmakten gå ett steg längre och helt slippa regeringens godkännande vid två typer av inköp: löpande anskaffning av mängdmateriel, såsom personlig utrustning, standardfordon och enkel ammunition, samt för att ersätta materiel som skänkts till Ukraina.

”Försvarsmakten ser behov av att påskynda hanteringen av vissa investeringar jämfört med idag för att ytterligare främja en snabb förmågetillväxt”, skriver myndigheten i budgetunderlaget.

ANNONS

Väckarklockan ringer sent i Europa – 10 år för att rusta försvaret

Upp till 10 år för att bygga ett försvar värt namnet. Siffran kommer från en av EU:s främsta ledare, Emmanuel Macron, som tillsammans med sina kollegor förbereder Europa för en ny världsordning.

För dyrare och mer avancerade materielinköp, såsom stridsvagnar, luftvärnssystem och radarsystem, vill Försvarsmakten att den nuvarande gränsen på 700 miljoner kronor ska ligga kvar.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Återgå till tidigare ordning

När det gäller strategiska materielprojekt, som stridsflygplan och fartygssystem, ska regeringen fortsatt vara den som fattar besluten.

Dessutom vill Försvarsmakten att regeringen ska fortsätta fatta beslut om materielinvesteringar löpande, istället för att återgå till den tidigare ordningen med beslut en gång per år.

Missa inte: Försvar på väg att bli mainstream hos svenska fonder. Realtid

Enligt Altinget vill man även se en förändring i finansieringsmodellen för försvarets fastigheter och infrastruktur, som enligt både Försvarsmakten och Myndigheten för totalförsvarsanalys behöver anpassas för att hantera den snabba utbyggnaden.

Sveriges armés nya satsning: En armada av robotflygplan

Sverige storsatsar på drönare. Nu ska armén bli bäst på högteknologisk krigsföring. Strategin är viktig i kriget i Ukraina.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS