EU inför en särskild avgift på småpaket från länder utanför unionen. Åtgärden väntas slå hårt mot kinesiska plattformar som Temu och Shein.
EU:s nya avgift väntas slå hårt mot Kinas lågprisjättar


Mest läst i kategorin
EU meddelade på torsdagen att man förbereder att införa en fast avgift på två euro på de miljarder av paket som importeras, mestadels från Kina, skriver AFP
Maroš Šefčovič, EU-kommissionär för handel, berättade för EU-parlamentet att e-handelsplattformar väntas betala avgiften per paket, vilket hjälper EU att tackla utmaningarna som det massiva inflödet av billiga varor skapar.
Missa inte: Shein och Temu kämpar för att behålla dominansen. Realtid
Förra året kom 4,6 miljarder sådana paket till EU, vilket är mer än 145 stycken per sekund. 91 procent av dessa kom från Kina – och EU väntar sig att siffrorna kommer att öka, skriver AFP.
Šefčovič tillade att paket som skickas direkt till varumagasin för att förvaras inom EU får en lägre avgift på 50 cent.

Tung börda för tullen
EU-kommissionären noterade den enorma arbetsbörda som ligger på tullen och menar att hanteringsavgiften bör ses som en avgift för att kompensera kostnaderna snarare än en skatt.
Särskilt Frankrike är bekymrade över tulltjänstemännens arbetsbörda, då runt 800 miljoner paket av den typ som det nu läggs avgift på skickades till landet förra året.
Förra månaden meddelade Frankrike att man vill införa en hanteringsavgift per paket som kommer från onlineåterförsäljare utanför EU.

Då exploderar EU:s gasnota – minst 112 miljarder extra
En kall vinter och stigande priser kan slå hårt mot EU:s plånbok.
Senaste nytt
Temu och Shein drabbas
Paket under 150 euro och som importeras direkt till kund har tidigare varit tullfria, men i och med avgiften är så inte längre fallet.
Det är ett hårt slag mot kinesiska plattformar som Temu och Shein, som Bryssel ansett gör för lite för att förhindra försäljning av produkter som inte möter europeisk standard.
Läs även: Svenskt modemärke drar Shein inför rätta. Realtid
Europeiska återförsäljare menar att de utsätts för orättvis konkurrens från plattformar utomlands som ofta inte följer EU:s regler för produkter.
EU fruktar att många av produkterna som importeras är osäkra, förfalskningar och kan potentiellt till och med vara farliga för konsumenter.

Svenskarna har fått nog av lågprisjättarna från Kina
Över åtta av tio ser dessa aktörer som ett hot och kräver skärpta regelverk.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.