Realtid

Chokladkrisen: Priset på kakao tredubblat – på ett år

choklakrisen
Marabou har krympt sina chokladkakor. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Johan Colliander
Johan Colliander
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

Priset på kakao har skjutit i höjden senaste året. Chokladtillverkare har fått ta till drastiska metoder för att klara av verksamheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året stegrade kakaopriset på världsmarknaden med nästan 300 procent. Som högst låg priset på chokladmassa 500 procent över vad det var 2022.

Toppnoteringen för kakao låg då på 12 000 dollar per ton.

Missa inte: Brist på kakao hotar kända pralinen: ”Hantverk går förlorade”. Realtid

Både små och stora chokladtillverkare har fått anpassa sig efter det rådande marknadsläget.

Fokus på premiumprodukter

Giganten Nestlé annonserade i förra veckan att de kommer att höja priserna på en del av sina produkter, rapporterar Bloomberg.

Även svenska Marabou, som ägs av jätten Mondelez International, beslutade sig nyligen för att krympa storleken på sina chokladkakor på grund av det höga kakaopriset, rapporterade Sveriges Radio.

Den något mindre svenska producenten Narr Chocolate fick lov att bromsa produktionen av sina storsäljare för att istället fokusera på sina premiumprodukter, skriver Dagens Industri.

ANNONS
Dålig skörd pressar upp priserna på kakao. (Foto: Diomande Bleblonde/AP/TT)
ANNONS

Klimatförändringar leder till dåliga skördar

Anledningen till de höga priserna är att det varit missväxt i kakaoproducerade länder som Ghana och Elfenbenskusten – där två tredjedelar av all världens kakao produceras, skriver Al Jazeera.

Även i Nigeria och Indonesien, som är tredje respektive fjärde största producenterna av kakao, har det varit dåliga skördar.

”Choklad är bara en av många livsmedel som blir dyrare på grund av klimatdrivet extremväder”, säger Amber Sawyer, analytiker på den gröna tankesmedjan Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), till Al Jazeera. 

Så mycket dyrare blev fikat framför Melodifestivalen i år

Mest har priset på choklad ökat.

”Gör något annat”

Men även tidigare marknadsförhållanden har gjort att det nu råder brist på kakao.

ANNONS

”De afrikanska lantbrukarna brukar i regel lite mark och är extremt fattiga. Får de dåligt betalt så gör de något annat, och priset på kakao var ganska lågt under 2010-talet. Detta i kombination med svårbekämpade växtsjukdomar krattade manegen för prisuppgångarna”, säger råvaruexperten Torbjörn Iwarson på Centaur Fonder till Dagens Industri.

Läs även: Nytt sätt att göra choklad – nyttigare och mer hållbart. Realtid

Ljusare prognos och alternativ till choklad

Enligt Världsbanken prognos väntas priserna förbättras något framöver. Men det kommer inte bli tal om en återgång till tidigare priser.

För 2025 spås ett snittpris på 8 dollar per kilo. År 2026 förväntas det ned till 7 dollar per kilo.

Så tog en chokladbit från Dubai världen med storm

Den beskrivs som krämig, knaprig, lyxig och nästan omöjlig att få tag på.

Det ska jämföras med 2023, då priset per kilo låg på knappt 3,30 dollar.

Samtidigt är det många organisationer och företag som satsar på att hitta alternativ till den dyra kakaon i framtiden. Allt från labbodlad kakao till spannmålsbaserad dito som Fazer nyligen lanserat.

ANNONS

Missa inte: Bly och andra tungmetaller i svensk choklad: ”Värre i ekologisk”. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS