Finans Nyhet

Mäklarnas nya stridsvapen – fasta arvoden

Publicerad
Uppdaterad

Lågkonjunktur tvingar till fasta mäklararvoden. Mäklare på fem av de största fastighetsmäklarna väljer fasta arvoden. ”Det är inte bra. Mäklarna behöver en morot”, säger Mäklarsamfundet.

Sara Johansson

För två år sedan fick fastighetsmäklarna nya konkurrenter och priskriget satte fart. Det var de så kallade nätmäklarna som gjorde entré. Mäklare som tar runt 15.000 kronor i fast arvode, vilket skakade om mäklarbranschen.

Nätmäklarnas arvoden kan helt enkelt kännas lättare i plånboken för säljarna än mäklarnas traditionella provisionsarvoden. Det genomsnittliga mäklararvodet ligger runt 65.000 kronor eller två till fem procent av det slutliga försäljningspriset. Cirka 20 procent av arvodet syns sedan på mäklarens lönespecifikation.

Nu har det gått två år sedan dessa nätmäklare dök upp i branschen och lågkonjunktur närmar sig. I medierna har det de senaste dagarna bland annat framkommit att acceptpris blir allt vanligare, alltså att säljarna har valt att sätta ut ett fast pris på sina lägenheter. Detta på grund av att priserna går nedåt. En spekulation, från Göran Collert i E24, säger att bostadspriserna kommer sänkas med 20 procent inom ett år. En mäklare uttalar sig i Mitt-i tidningarna och säger att räntorna har höjts och därmed har försäljningsprocesserna blivit längre, i genomsnitt har de fördubblats.

Annons

Realtid.se valde att kontakta sex av Sveriges största fastighetsmäklare: Notar, Svensk fastighetsförmedling, Husman Hagberg, Fastighetsbyrån, Erik Olsson och Bjurfors. Detta för att se om fastighetsmäklarna är villiga till fasta arvoden.

Realtid.se ringde som säljaren Sara Johansson med en lägenhet på två rum och kök på 52 kvadratmeter i Vasastan i Stockholm till salu.

Fem av de sex fastighetsmäklarna gick med på ett fast mäklararvode. Notar var den sjätte som svarade så här:

Annons

– Är det den billigaste mäklaren du ska ha så kan jag ju säga direkt att det inte är vi i alla fall. Vi jobbar inte direkt på det sättet utan vi satsar mer på marknadsföring för att få ut ett högre pris.

Svensk fastighetsförmedling var en av dem som kunde tänka sig ett fast mäklararvode:

– Vi brukar inte jobba på det sättet men man kanske kan ta ett minimifast arvode för att täcka alla kostnader och köra på det.

Annons

Fastighetsbyrån:

– Absolut, det går att komma överens om ett fast mäklararvode oavsett köpeskillingen.

Bjurfors:

– Absolut, självklart! Man kan säga 55.000 fast eller vad man kommer överens om. Det är helt okej, där är jag väldigt lyhörd över vad kunden vill.

På Erik Olsson var mäklaren lite tveksam från början och berättade att alla mäklare tar ut samma arvode för samma tjänster på deras byrå. Hon berättade att det är vanligast med fast pris bland små byråer. Men hon ändrar sig efter ett tag.

– Men vad menar du med fast arvode, menar du såhär 50.000 pang. Vad hade du tänkt själv för arvode.

Husman Hagberg var däremot inte tveksam till ett fast arvode.

– Jaha, du vill ha fast? Absolut det kan vi ordna, det är inga problem. Det är någonstans mellan 50-60.000 kronor du kommer att hamna.

Konsumentverkets bostadsexpert Helena Olofsson berättar att det inte är ovanligt att mäklarna tar fasta arvoden men är ändå tveksam till det.

– Man brukar säga att provision är bra eftersom det triggar en att få ut så mycket som möjligt, säger hon och fortsätter:

– De måste ju fortfarande vara intresserade av att få lägenheten såld för att få ut den faktiska provisionen. Sedan är det frågan om de har samma incitament att sälja den till så högt pris som möjligt. Men det är svårt att bevisa, säger Helena Olofsson.

Carl-Henrik Ageman, ordförande i Mäklarsamfundet och vice vd för Bjurfors rekommenderar varken mäklare eller säljare att gå med på fasta arvoden.

– Mäklaren behöver ha en morot framför sig för att trigga upp priserna. Däremot kan man kombinera med ett fast arvode, det är okej.

Kan viljan om fasta arvoden bero på en kommande lågkonjuktur?

– Ja, det är klart att det finns mäklare som inte vill ha provision eftersom de inte tror att det kommer bli någon budgivning. Utan budgivning spelar det mindre roll för mäklarna eftersom de inte får mer än vad de har. Det kan ju ligga i de banorna, säger Carl-Henrik Ageman.

Kan detta locka mäklarna att sälja lägenheten så snabbt som möjligt för att sedan ta sig an fler försäljningar och vinna på många försäljningar?

– Mäklarna har trots allt en säljare som ska godkänna priset. Och det är mäklarens uppgift att få det högsta priset för lägenheten och anstränger den sig inte så blir mäklaren inte långvarig i branschen.

Sverker Thorslund som är bostadsexpert tror även han att sämre konjunktur gör färre säljvilliga vilket i sin tur gör fastarvode lockande.

– Om mäklarna hos större företag gärna erbjuder fast arvode så är det princip på grund av konkurrens och marknadssituationen. Upplever mäklarna ett hot från nätmäklarna så är det bara att gratulera säljarna! Sämre konjunktur kan jag tänka mig gör färre säljvilliga och fastarvode kan då locka flera att söka sälja. En knäckfråga nu som alltid, för säljarna, är vad som får en mäklare att göra sitt yttersta med just säljarens objekt och det är absolut ej säkert att fastarvode leder till detta.

– Min uppfattning är att säljare utan egen, rimlig kunskap om marknadsvärdet på sina objekt alltid löper större risk att göra dåliga avslut än övriga säljare. Hederliga mäklare vet dessutom att ingen kan med hedern i behåll säga till en säljare vad slutpriset på hans/hennes objekt kommer att bli. Och det är dumt att tro att lägsta arvode är säljarens bästa val. Inget hindrar att mäklaren med högsta krav på ersättning är säljarens mest lönsamma val. Mäklaren som vet vad priset blir är en fara för säljaren genom risken att de gör suboptimeringar.

Annons