Finans Nyhet

Lysa förvaltar nu en halv miljard: ”Vi växlar upp”

Emilie Andersson är medgrundare av och COO för robotrådgivaren och fintech-startupen Lysa i Stockholm som nu förvaltar en halv miljard och behöver nyanställa. Foto: Press
Publicerad

Robotrådgivaren Lysa fortsätter locka kunder och förvaltar nu en halv miljard, en fördubbling jämfört med december förra året. ”Vi växlar  upp och anställer fler”, säger Emilie Andersson, COO på Lysa.

Robotrådgivaren Lysa förvaltar för närvarande en halv miljard åt sina kunder. Det är en fördubbling jämfört med i slutet av december förra året.

– Vi har fått fler större kunder, jag kan inte specificera vilka eftersom vi har banksekretess, men det är kunder mer åt stiftelsehållet. Det kommer fortfarande in en del delägare från advokatbyråer men kundstocken är väldigt blandad, vi har allt från småsparare till större företag. Vi har nu passerat 5.000 kunder per sparare totalt, varav cirka 4.800 är privatpersoner säger Emilie Andersson, COO och medgrundare, till Realtid.se.

Vill ni expandera?

Annons

– Ja, vi ska nu växla upp och anställa fler för att kunna springa snabbare. Det är många företag som vill ha ett skatteeffektivt konto för långsiktigt sparande så vi tittar exempelvis på en lösning för att kunna erbjuda kapitalförsäkring.

Vad söker ni för kompetenser?

– Det är främst utvecklare. Vi har precis anställt två nya som inte har hunnit börja ännu. En handfull utvecklare ska anställas totalt.

Annons

Hon tillägger att som alltid är svårt att hitta utvecklare. Hon tror dock att företaget har en lockande modern arbetskultur.

– Vi har ju en policy om att man kan jobba hemifrån vilket är väldigt attraktivt för många som bor ute i landet eller har småbarn och vill kunna vara flexibel. Då kan vi vara en väldigt attraktiv arbetsplats.

Håller ni på att växa ur era startup-lokaler på Tysta gatan på Östermalm?

Annons

– Nej, vi trivs jättebra där och har precis förlängt vårt hyreskontrakt. Men eftersom vi har ett kluster av utvecklare i trakten runt Karlskrona tittar på att sätta upp kontor där också.

Som Realtid.se tidigare berättat lanserade Lysa i början av april förra året sin automatiserade investeringstjänst. Affärsmodellen går ut på att Lysas rådgivare väljer ut billiga  och breda aktie- och räntefonder som ska återpegla olika marknader på bästa sätt. En algoritm genererar därefter förslag på fondfördelning till kunderna utifrån deras angivna sparhorisont och ekonomiska situation.

Bolaget har hittills tagit in 25 miljoner kronor. Inga nya rundor är planerade i år.

– Vi är välkapitaliserade, konstaterar Emilie Andersson.

Hon är en av tre Lysa-grundare och delägare. Emilie Andersson är utbildad jurist och arbetade tidigare under fyra år på Mannheimer Swartlings finansavdelning i Stockholm. Medgrundaren vd:n Patrik Adamson har en bakgrund som investeringsansvarig på Nordstjernan.

Den tredje medgrundaren heter Henrik Littecke och har bland annat varit utvecklare på Avanza. Även Nicklas Storåkers, som varit vd för Avanza bank och i dag driver investmentbolaget NS Intressenter, har finansierat Lysa.

Grundarna menar att idén till startupen väcktes utifrån en irritation och frustration över dyr fondförvaltning.

– Jag blev lite irriterad på hur finansbranschen fungerade. Det som är bäst för kunden är att det är så billigt som möjligt. Men det är inte alltid det som inbringar mest pengar. Därför finns det ett intresse av att sälja dyra fonder, sa vd:n Patrik Adamson till Realtid.se i maj förra året.

Tio aktiefonder

Startupen erbjuder idag totalt tio aktiefonder och sju räntefonder. På aktiesidan har man främst valt börshandlade fonder, så kallade ETF:er.

80 procent av aktiefonderna är exponerade mot utlandet och 20 procent mot Sverige. De utländska fonderna är Vanguardfonder. Lysa har även handplocklat tre Sverige-exponerade ETF-fonder från Nordens största ETF-leverantör Xact. Det rör sig bland annat om en ETF som följer de 70 mest omsatta bolagen på Stockholmbörsen och en som följer svenska småbolag.

Finansprofiler i styrelsen

Lysas styrelseordförande är Ingrid Lindqvist som även är ledamot i Länsförsäkringar Stockholm och Kavat Vård. Hon har en bakgrund som vd på Avanza Fonder och Öhman samt produktchef på SBAB.

En av styrelsens ledmöter är startupens medfinansiär Nicklas Storåkers. Han var tidigare vd för Avanza Bank och driver i dag investmentbolaget NS Intressenter tillsammans med HM:s vd Johan Persson och Nordstjernan. Storåkers har även sartat jämförelsesajten Pricerunner och är ledamot i sparappen Tinks som samarbetar med SEB.

Ytterligare en styrelsemedlem i Lysa är Bo Becker som är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och som också forskat vid Harvard i USA. Han ingår även i startupens investeringsråd som kvartalsvis utvärderar bolagets fondval

Annons