Annons

Annons

Digitalisering

Hur framgångsrik en långivare har varit i sin digitalisering är avgörande för konsumenternas förtroende. Det visar en ny rapport av fintechbolaget Instantor. “Det är tydligt att de digitala spelarna redan har gått om de mer traditionella aktörerna” säger Raiha Buchanan, marknadschef på Instantor.

Mannheimer Swartlings startup-inkubator börjar ta form. Advokatbyrån investerar i två nystartade företag som är under finansiering och erbjuder dem gratis kontorsplats på byrån.

Finansbranschen har de näst största ökningarna av IT-investeringarna, bara breddad av handeln. Samtidigt ökar IT-investeringarna betydligt snabbare utanför IT-budgeten, visar en ny rapport från IT-analysföretaget Radar Ecosystem Specialists.

Fintech-sektorn står inför en turbulent tid full av möjligheter för traditionella institutioner att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Men då måste företagen våga investera och lära sig utnyttja kraften i ekosystemet mellan fintech-startups och traditionella finansiella institutioner, skriver Peder Björling och Susanne Cederberg på Avanade Sverige.

Det är tydligt hur företag idag befinner sig på väldigt olika stadier i den digitala revolutionen. För alla företag, oberoende av storlek eller bransch, gäller att så snabbt och smidigt som möjligt återuppfinna sig som en digitaliserad arbetsplats. Det enda sättet som idag står till buds är att arbeta i molnet och ladda det med artificiell intelligens, AI och machine learning, menar Chris Baker på Box.

Digital Operations är en ny funktion för utveckling och leverans av digitala projekt och tjänster från ABB:s samtliga fyra divisioner. “Vi växlar upp för att stötta våra kunder i nästa steg av deras digitala transformering”, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

Enligt SKI:s senaste kundundersökning finns det fortfarande ett utbrett missnöje bland storbankernas kunder i Sverige, även om det börjar bli bättre. I jakten på kostnader har bankerna stängt många av sina kontor och ersatt personlig service med digitala självservicetjänster, men glömt att fråga kunderna vad de vill ha, skriver LanLing Fredell, innovations- och fintech-expert på PA Consulting.

Artificiell intelligens förändrar finanssektorn på ett radikalt sätt. AI hjälper bankerna till bättre och snabbare analyser, beslut och service, men många banker har bara nyligen påbörjat sin förändring, skriver AI-experten Josefin Rosén på SAS Institute.

I ett digitalt samhälle där allt går allt snabbare måste även bankernas kreditbedömningsprocess hänga med i utvecklingen. I dag baseras bankernas bedömningar i stor utsträckning på information från UC eller andra kreditupplysningsföretag där informationen har en eftersläpning på 30 dagar. Det håller inte längre, skriver Nicholas Sundén-Cullberg och Erika Eliasson på Lendify.

De närmsta åren kommer digitaliseringen att få en stor påverkan på hela samhället. Juridiken är inget undantag och jurister som ställer sig tveksamma till fenomen som artificiell intelligens bör därför tänka om. För den som är redo att anpassa sig bäddar utvecklingen för nya möjligheter, skriver Andreas Hermansson, Sverigechef på flygkompensationsbolaget Airhelp.

Sidor