Finans Nyhet

Lysa avslöjar sina investerare

Patrik Adamson och Emelie Andersson är medgrundare av Lysa som erbjuder en automatiserad investeringsplattform. Foto: David GustavssonPatrik Adamson och Emelie Andersson är medgrundare av Lysa som erbjuder en automatiserad investeringsplattform. Foto: David Gustavsson
Patrik Adamson och Emelie Andersson är medgrundare av Lysa som erbjuder en automatiserad investeringsplattform. Foto: David Gustavsson
Publicerad

Ernström & Co ledde nyemissionen på 20 miljoner kronor som startupen genomförde under förra året.

Som Realtid.se tidigare berättat lanserade Stockholmsbaserade fintech-bolaget Lysa i början av april en helt digital och automatiserad investeringstjänst. Nu berättar startupen vilka som, utöver grundarna, är delägare i bolaget. 

Av ett pressmeddelande på torsdagen framgår det att Ernström & Co ledde den nyemission på 20 miljoner kronor som företaget genomförde under 2016.

– Jag är övertygad om att det Lysa står för är framtiden. Vi har tidigare sett andra branscher digitaliseras och nu är det kapitalförvaltningsbranschens tur, säger Fabian Hielte, vd för Ernström & CO, i en kommentar.

Annons

Nordstjernans vd

Ernströmgruppen är ett nästan 100-årigt familjeföretag som köper bolag inom teknikhandel och industri. Även Nicklas Storåkers, Tomas Billing, Mathias Engdahl och Eirik Winter deltog i nyemissionen. 

Nicklas Storåkers sitter i Lysas styrelse och var under flera år vd för Avanza Bank. Han har också startat prisjämförelsesajten Pricerunner och driver numera investmentbolaget NS Intressenter tillsammans med HM:s vd Johan Persson och Nordstjernan AB.

Tomas Billing är sedan 1999 vd för investmentbolaget Nordstjernan, där Lysas vd Patrik Adamson arbetade innan han blev startup-entreprenör. Tomas Billing är även styrelseordförande i NCC och ledamot i Stenas sfärråd.

Annons

Chefspost på Citi

Eirik Winter är Nordenchef för investment banking och ordförande i Citi i Norden. Han är en fixstjärna inom kapitalmarknadsbranschen och har, av Euromoney, rankats som en av sektorns 100 mest inflytelserika. 

Entreprenören Mathias Engdahl är grundare och ägare av Pocketshop och Pocketgrossisten som han startade på 80-talet. Han är numera även styrelseordförande Publit AB som vänder sig till författare som vill ge ut sina böcker på egen hand utan förlagshjälp.

Låga avgifter

Genom Lysas automatiserade tjänst får kunden en bred och billig riskspridning i olika marknader, enligt startupen. Lägsta insättning är 1.000 kronor. Bolaget har valt ut åtta aktiefonder och sju räntefonder med mellan 0,27–0,39 procent i avgift.

Annons

Kunden får automatiskt ett fondfördelningsförslag utifrån sin angivna sparhorisont och ekonomiska situation. Lysa tar därtill ut en årsavgift på mellan 0,15–0,24 procent på kundens fondkapital. Ju mer kapital kunden sätter in desto lägre blir avgiften. 

Tio år i finansbranschen

Patrik Adamson har grundat bolaget tillsammans med Emilie Andersson och Henrik Littecke. Idén till Lysa föddes på en fest i juni 2015 när Emeilie Andersson och Patrik Adamson diskuterade dolda avgifter och omotiverat höga ersättningar i fondbranschen.

– Vi pratade om att något uppenbarligen är fel. Man blir upplärd på Handels att eftersträva låga avgifter och ett väldiversifierat sparande. Dyra fonder blir snabbt ett "avgifts-slukhål" och man får mindre över till pensioner och till att förverkliga sina drömmar. Med vår tjänst kan du spara billigt och brett i 6.000 aktiebolag i olika regioner kombinerat med obligationer, sa Lysas vd Patrik Adamson i en färsk intervju med Reatid.se.

Han har tidigare arbetat på Nordstjernan i Stockholm samt Merrill Lynch och GMT Communcation Partners i London.

Medgrundaren Emelie Andersson är chefsjurist och operativt ansvarig, COO, på Lysa och har en bakgrund som jurist på Mannheim Swartlings finansavdelning. Henrik Littecke är IT-utvecklare och har bland annat varit på Avanza, Ericsson och Softhouse.

Lysa har tillstånd från Finansinspektionen. 

Spännande namn i Lysas styrelse

Lysas styrelseordförande är Ingrid Lindqvist som även är ledamot i Länsförsäkringar Stockholm och Kavat Vård. Hon har en bakgrund som vd på Avanza Fonder och Öhman samt produktchef på SBAB.

En av styrelsens ledmöter är startupens medfinansiär Nicklas Storåkers. Han var tidigare vd för Avanza Bank och driver i dag investmentbolaget NS Intressenter tillsammans med HM:s vd Johan Persson och Nordstjernan. Storåkers har även sartat jämförelsesajten Pricerunner och är ledamot i sparappen Tinks som samarbetar med SEB.

Ytterligare en styrelsemedlem i Lysa är Bo Becker som är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och som också forskat vid Harvard i USA. Han ingår även i startupens investeringsråd som kvartalsvis utvärderar bolagets fondval.

Annons