Finans Nyhet

Lundell vinner i rätten

Publicerad

Ulf Lundell får rätt i högsta förvaltningsdomstolen.

Realtid.se

Högsta Förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd och Kammarrättens beslut står därmed fast: Det 18 meter höga betongtornet i skulpturparken Kivik art Centre kräver bygglov.

Det rapporterar Ystads Allehanda.

I april kom Kammarrättens dom som fastslog att tornet är att betrakta som en byggnad.

Annons

– Om det här skulle vara det slutgiltiga beslutet får det väldigt tråkiga konsekvenser för konsten i Sverige. Det här är allvarligt, sade då Gert Aspelin, styrelseledamot i Kivik Art centre till TT.

Tornet restes 2008 och har väckt starka känslor sedan dess. Bland annat av parkens närmaste granne, Ulf Lundell, som nu alltså vinner slutstriden.

Att konstruktionerna i Kivik Art Centre anses vara byggnader beror på att de dels ser ut som byggnader, dels att människor kan uppehålla sig i dem. Och därför omfattas de av plan- och bygglagen, rapporterar Ystads Allehanda. Men i sitt överklagande menade myndighetsnämnden att syftet är konstnärliga upplevelser, och att de därför inte alls bör omfattas av plan- och bygglagen.

Annons

Högsta förvaltningsdomstolens beslut om att inte ens pröva fallet väcker besvikelse.

– Domstolen har försuttit sin chans att sätta ner foten om vad som är konst, säger Monica Gripp (M), ordförande i myndighetsnämnden som hanterar alla bygglovsärenden i kommunen.

Annons