Fonder

LF tar hem ytterligare en Sverigefond

Länsförsäkringar ska sköta alla Sverigefonder internt framöver. Bolaget tar in ny portföljförvaltare från AP7.

Publicerad 2016-11-17

Länsförsäkringar har tagit hem förvaltningen av tre Sverigefonder på mindre än två månader. Först ut var Länsförsäkringar Fastighetsfond och Småbolag Sverige och näst på tur står Sverige Aktiv-fonden.

Tidigare har bolaget enbart arbetat med externa förvaltare. Nu ska all förvaltning av svenska aktiefonder skötas av Länsförsäkringars interna förvaltningsteam.

– Länsförsäkringar fondförvaltning är ett av de största fondbolagen i Sverige och då många av våra kunder har en stor del av sitt fondsparande på den svenska aktiemarknaden känns det naturligt att vi tar hand om förvaltningen själva, säger vd för fondförvaltningen Eva Gottfridsdotter-Nilsson.

Beslutet har också att göra med att ägarstyrning integrerats i fondförvaltningen ännu mer.

– På det här sättet blir vi tydligare och mer effektiva i vår ägarstyrning av svenska aktiefonder. Förändringen kommer även att bidra till högre effektivitet och skapa synergier i förvaltningen, säger Gottfridsdotter-Nilsson.

Ny ansvarig förvaltare för fonden Sverige Aktiv blir Anette Dahlberg som lämnar sin roll som senior portföljförvaltare på AP7 till förmån för Länsförsäkringar.

Lannebo sköter förvaltningen av Sverige Aktiv och fonden har 8 miljarder kronor i kapital. LF tar officiellt över fonden i mars.

Platsannonser