Finans Nyhet

Kustjägaren som brinner för affärsutveckling

Taggar i artikeln

Aktieinvest
"Jag har väldigt mycket respekt för andra människor, ibland gäller det att hitta deras grej. En del vill ha tydlighet och andra inte, det gäller att hitta olika människors motivation", säger Dan Johnson, vd för Aktieinvest. Foto: Aktieinvest
Publicerad

Dan Johnson är kustjägaren som efter många år som managementkonsult har landat som vd för Paretoägda Aktieinvest.  ”Affärsutveckling är det absolut roligaste och förändring,” säger han.  

Vi träffas på Aktieinvests lokaler i centrala Stockholm och går in i ett sammanträdesrum med utsikt över Berzelii park. Mötesrummet har namnet ”Fejan”, men det är inte ett stort amerikanskt IT-bolag som åsyftas utan en ö i Stockholms skärgård.

Dan Johnson började som vd för Aktieinvest i våras efter att Pareto Securities köpt nätmäklaren från Aktiespararna vid årsskiftet. Pareto letade efter någon som kunde sätta strategin för Aktieinvest, driva integrationsarbetet och vidareutveckla bolaget inklusive kunderbjudandet samt att fortsätta den digitala transformationen. 

Aktieinvest som funnits i 50 år är Sveriges första online-mäklare och har idag 45 000 kunder som man bearbetar digitalt. 

Annons

– Digitalisering har varit en röd tråd i min karriär. Inom exempelvis Capman jobbade vi mycket med digitaliseringsarbete inom portföljbolagen eftersom det höjde värdet mycket på bolagen, säger Dan Johnson.

– Här är det en kontinuerlig utveckling. Det kommer fortsätta behöva drivas på för Aktieinvest, fortsätter han. 

Innan han började på Aktieinvest arbetade han också med bland annat tjänster kopplade till digitala erbjudanden inom familjebolaget Marluc Digital & Marluc Partners. 

Annons

Vilka är dina drivkrafter i karriären?

– Affärsutveckling är det absolut roligaste och förändring kopplat till det, att få med sig folk på sådana förändringsresor, säger Dan Johnson.  

Även digitalisering och avkastning nämner han som viktiga drivkrafter:

Annons

– En annan röd tråd har varit mycket kring teknik kopplat till affärsutveckling och digital transformation. Jag har följt det i över 20 år och tycker det är otroligt spännande. Det skapar så mycket möjligheter. 

– Min äldsta son pluggar teknisk fysik. Vi delar det här intresset och diskuterar bland annat vad man kan göra med artificiell intelligens, fortsätter han. 

Är det något som du tycker har format dig som person som är relevant för karriären?

– Mycket kommer från det militära där jag fortfarande är engagerad. Det handlar om människor som är väldigt närvarande, engagerade och professionella som gör det som de säger och är lagspelare, säger Dan Johnson.

– Även i Boston Consulting Group (BCG) finns flera andra som var otroliga förebilder och inspirerande i sina värderingar, i sitt sätt att tänka och hantera människor. Där har jag plockat upp mycket.

På BCG hänvisar han till bland andra Magnus Groth, som nu är vd för Essity och Tom Erixon som är vd för Alfa Laval. 

Utanför karriären är det främst familjen som format honom som person.

– Både min mor och far var egenföretagare och väldigt framgångsrika med att bygga företag och organisationer. Det var mycket diskussioner kring affärer, att våga ta risker, respekt för människor och att hitta rätt människor, säger Dan Johnson. 

Är det något som sticker ut i karriären?

– Det kan ibland ta ett tag att förstå andra människor, säger Dan Johnson.

Han hänvisar till en tidigare kollega som var ”extremt” introvert som han hade svårt att nå fram till.

– Sedan läste jag en bok om introverta människor och då tror jag att jag förstod mycket bättre hur han fungerade. Översmart person som inte var bekväm att arbeta i workshops men om han fick ett väldigt komplext problem kom han ofta fram till en genialisk lösning, säger Dan Johnson. 

– Jag har väldigt mycket respekt för andra människor, ibland gäller det att hitta deras grej. En del vill ha tydlighet och andra inte, det gäller att hitta olika människors motivation, fortsätter han.

Dan Johnsons karriär började efter studier på Handelshögskolan i Stockholm på Boston Consulting Group där han under 14 år hjälpe till att etablera konsultbolaget i Norden och var en av de första anställda i Norden. 

– Vi byggde det från i stort sett 0 till 1 miljard kronor i omsättning under de åren.

Dan Johnson har också tio års erfarenhet från ett par riskkapitalbolag – FSN och Capman – där han var med och köpte mindre och medelstora bolag.

– Parallellt har jag alltid också jobbat mycket med placeringar och investeringar, både professionellt men också mycket privat, säger Dan Johnson. 

Karriärtips?

– Jag är mentor åt några personer. Jag tror att många gånger kan möjligheter att utvecklas finnas på sin befintliga arbetsplats. Om man har en lyhörd chef kan man ibland gynnas av ett nytt ansvarsområde hos sin nuvarande arbetsgivare. 

Dan Johnson försöker också uppmuntra jobb utomlands till dem som har möjlighet. 

– Jag har spenderat tio år av min karriär utanför Norden. Det har alltid varit otroligt berikande med andra kulturer och perspektiv på Sverige. 

Ledarskapsutbildning inom det militära vill Dan Johnson också lyfta fram.

– Sedan 2014 ingår jag på nytt i en bataljon på grund av befälsbrist. Jag märker än en gång att de inom det militära är väldigt professionella och moderna i sitt ledarskap. Får man tillfälle och är intresserad av människor och ledarskap uppmuntrar jag ungdomar att åtminstone göra värnplikten, säger han.

Dan Johnson kommer om ett par veckor att publicera en blogg på Aktieinvest om misstag som han själv har gjort inom investeringar. Tanken är att det är bättre för privatsparare att lära sig av andras misstag. Han vill idag inte avslöja vilket som varit hans sämsta investering. 

– Det kan handla om för stor exponering mot ett förhoppningsbolag där man har en enskild faktor som påverkar risken mycket, säger han. 

 

 

Dan Johnson

Familj: Två söner, 21 och 18 år. 

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm. 

Intressen: Mycket sport som triathlon och swimrun, militären. Gillar att titta på ishockey och fotboll. Är Djurgårdare, till skillnad från Paretos styrelseordförande som är AIK:are: ”Fotboll är väldigt roligt nu”.

Inkomst: 2,2 miljoner kronor (fastställd förvärvsinkomst 2018)

Annons