Realtids chefredaktör har en förklaring till varför så många unga nu vill jobba med betallösningar, som på Klarna. Foto (montage): Realtid/Klarna.
Realtids chefredaktör har en förklaring till varför så många unga nu vill jobba med betallösningar, som på Klarna. Foto (montage): Realtid/Klarna.
Krönika

Så blev det coolt med betalningslösningar

Hur det blev coolt att jobba med betalningslösningar, spelet bakom Altors köp av Vinge och ett tips om en ny finansserie. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-11-02
Publicerad 2019-11-02

När jag växte upp på 80- och 90-talet var att jobba med media det coolaste man kunde göra. Man skulle göra sig ett namn, antingen som profilerad skribent på en tidning – gärna på mytomspunna Expressen –  eller ännu hellre som programledare på någon av de nystartade tv-kanalerna.

Idag är mediebranschen i kris och ungdomarna drömmer istället om att arbeta med coola fintechbolag. Klarna är det tydligaste exempelet.

På ett plan är det naturligtvis helt logiskt, men på ett annat plan har jag lite svårt att förstå attraktionen med att jobba med betalningslösningar framför att jobba med medier.

Jag tror att en stor del av förklaringen ligger i känslan av att man är en del av den sektor som faktiskt förändrar världen. Just nu. Och det är just det som fintechvärlden gör, big time.

Givetvis finns det roliga och aningen mindre roliga jobb i både fintechvärlden och mediebranschen. Jag har kompisar som lämnat medievärlden för just Klarna. De vekar trivas bra, det verkar vara mycket konferenser i Berlin och liknande aktiviteter (vi i mediebranschen är uppenbarligen avis på dessa aktiviteter. Det var ju sånt vi gjorde för 20 år sedan.)

Här är en intressant fintech- och betalningslösningsnyhet som vår debattchef Camilla Jonsson avslöjade i veckan.

***

En av veckans stora snackisar är att hotellkungen Petter Stordalen köpte charterbolaget Ving tillsammans med riskkapitalbolaget Altor. Läs Per Agermans intressanta analys av affären!

***

Realtids reporter Sara Johansson är kanske den reporter i Sverige som har bäst koll på alla turer när det gäller Alexander Ernstberger och Allra. Läs hennes rapport från rättegången i tingsrätten i Allra-målet.

***

Jag tycker verkligen att det är viktigt med mångfald i medierna. Det blir inte bra för någon om medierna visar en ensidig bild där fler män än kvinnor kommer till tals. Det här en viktig fråga som jag jobbat aktivt med på alla ställen där jag har arbetat som redaktör. Det händer att vi på Realtid får kritik för att någon artikel får en sned könsfördelning. Vi tar till oss av den kritiken – samtidigt är det viktigt att de många kompetenta kvinnor som finns i finansbranschen faktiskt också säger ja när vi ringer och ber om en intervju. Det är tyvärr alldeles för vanligt att kvinnor avstår från att medverka i medierna.

***

Briljanta tv-serien Silicon Valley är tillbaka. Plågsamt bra öppningsscen i nya säsongen. Finns på HBO.

***

Lite sen på bollen här, men ”The loudest voice” om hur tv-nätverket Fox News startades är en helt briljant serie, även det finns på HBO.

***

Mycket tv i den här spalten idag – men måste även tipsa om den norska finansserien Exit. Även om vissa spekulativa klichéer om gränslöshet vad gäller sex och droger alltid tycks återkomma när finansbranschen skildras i film och tv. Alla avsnitt finns på SVT Play.

***

Eniro kom med en svag rapport i veckan. Marknaden sänkte direkt aktien med 30 procent. Bolagets aktiekurs har alltså fallit 99,87 procent på fem år. Att konkurrera med Google har inte varit någon parkpromenad kan man konstatera.

***

I helgens karriärintervju har Realtids Sara Johansson intervjuat Vinges nya stjärna Malin Arentoft. Hon är den före detta åklagaren som ska arbeta på avdelningen Corporate crime & compliance på Vinge.

***

Trevlig helg!

Platsannonser