Annons

Annons

Nämndemannen som hånar Alexander Ernstberger på sociala medier

Alla människor är oskyldiga tills motsatsen har bevisats. Till och med Alexander Ernstberger.

Johan Såthe

Johan Såthe

chefredaktör, ansvarig utgivare

Människor som påstås förskingra våra gemensamma pensionsmedel står inte högt i kurs i samhället.

En som verkar ha blivit otroligt arg på pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger är vänsterpartisten Peter Frykstrand från Göteborg.

När Alexander Ernstberger och tre andra personer den 7 juni skulle åtalas i den så kallade Allra-härvan skrev Frykstrand så här på sin offentliga Facebooksida: ”Snart är det fängelse för dig och dina skumraskkumpaner.”

När åtalet kom den 2 oktober skrev Peter Frykstrand:

”Lilla Brattspojken; Verkligheten har kommit i fatt dig. Snart är det fängelse för dig och dina skumraskkumpaner och jättestort skadestånd till alla som ni så girigt förskingrat pengar från”.

Realtid har intervjuat Peter Frykstrand om lämpligheten i att en nämndeman uttrycker sig så nedsättande om en person som befinner sig mitt i en rättsprocess.

Försvaret bestod i att Peter Frykstrand ansåg att han formellt inte var en nämndeman ännu.

Detta eftersom han ”inte gått alla utbildningar ännu”. Jag blir det (nämndeman, reds anm) om någon månad och då kommer jag formulera mig på ett annat vis”, förklarade Peter Frykstrand och avslutade samtalet.

Ett försvarstal som är så lättsinnigt och naivt att det i sig diskvalificerar Peter Frykstrand som nämndeman.

Tar man på sig ansvaret att vara med att döma i en domstol sitter man inte samtidigt och dömer ut andra människor, utan fakta, i ”folkets domstol”, sociala medier. Inte ens i när det gäller mål – som i det här fallet – man inte har att göra med.

Inget tyder på att Peter Frykstrand på allvar tycker att hans beteende på sociala medier är problematiskt.

Den 22 oktober delar han bilder på Facebook på SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg, vd Johan Torgeby och styrelsemedlemmen Signhild Hansen med rubriken: SVENSK MAFFIA.

Dagen efter, den 23 oktober, postar han en film som kallar Filippa Reinfeldt för ”korrupt makthavare”.

Annons

Annons

Själv skriver Peter Frykstrand på Facebook: ”Vad bra att hon granskas!
Hon och hennes vänner som girigt roffat åt sig i denna skandal bör rättsligt granskas.
Hon förtjänar bara förakt!!”.

Ponera att det skulle bli – som Frykstrand vill – en rättslig granskning av Filippa Reinfeldt och han samtidigt skulle utses till nämndeman, i målet i fråga. Då verkar det inte troligt att han skulle klara att förhålla sig objektivt till den bevisning som läggs fram i rätten.

Det rimliga är att Peter Frykstrand inte fullföljer sina planer på att bli nämndeman. Att vara nämndeman är nämligen ett förtroendeuppdrag som man kvalificerar sig till genom att visa extra gott omdöme.

Det är många som blivit upprörda över miljonrullningen kring Allra. Detta ska nu redas ut juridiskt.

Personer som offentligt hånar och försöker sprida nedsättande åsikter om åtalade personer och på förväg redan vet hur rättegångar kommer att sluta visar prov på dåligt omdöme

Att skylla på att man inte gått klart utbildningen till nämndeman håller inte.

Realtid har vid upprepade tillfällen sökt Vänsterpartiets ordförande i Göteborg, Adriana Aires. Då hon är bortrest på semester låter Vänsterpartiets ledning i Göteborg, i hennes frånvaro, hälsa att de avstår från att ge någon kommentar till Realtid.se angående Peter Frykstrand.

Läs Realtids avslöjande om Peter Frykstrand här.

Läs Realtids stora intervju med Alexander Ernstberger här. "Allra hade klarat sig bättre om styrelsen suttit kvar”

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna