Juridik

V-nämndeman dömer Allra-vd i sociala medier

”Snart är det fängelse för dig och dina skumraskkumpaner”, skriver V:s nämndeman Peter Frykstrand på Facebook när Alexander Ernstberger och tre andra åtalas i den så kallade Allra-härvan.  ”Vi ska anmäla honom till domstolen”, säger Alexander Ernstberger. 

Uppdaterad 2018-10-19
Publicerad 2018-10-19

Vänsterpartisten Peter Frykstrand blev invald som nämndeman i Göteborgs tingsrätt så sent som den 7 juni 2018. När åtalet mot Allras företrädare kom den 1 oktober kommenterar nämndemannen åtalet i sina sociala medier.

På Facebook skriver han: ”Lilla Brattspojken; Verkligen har kommit i fatt dig. Snart är det fängelse för dig och dina skumraskkumpaner och jättestort skadestånd till alla som ni så girigt förskingrat pengar från”.

Nu planerar Allra-företrädarna med Alexander Ernstberger i spetsen att agera.

– Jag har lämnat uppgifterna vidare till min advokat som kommer att anmäla nämndemannen till lagmannen vid Göteborgs tingsrätt, säger Alexander Ernstberger till Realtid.se.

Alexander Ernstberger fick kännedom om Facebook-inlägget från en kollega på Allra men såg det först som en i mängden av kommentarer i samband med brottsmisstankarna mot honom. Han insåg först senare att det faktiskt var en nämndeman som skrivit inlägget.

– Då blev det plötsligt mer allvarligt. En förtroendevald person som uttrycker sig på det sättet är en fara för rättssäkerheten. Man kan fråga sig hur det är med rättssäkerheten om nämndemän helt öppet uttalar sig såhär i mål som ännu inte prövats.

Realtid.se når Peter Frykstrand och läser upp Facebokkinlägget från den 2 oktober.

– Nej, så har jag inte skrivit, fängelse vet jag inte, så har jag inte skrivit, svarar han.

Är det lämpligt som nämndeman att gå ut i sociala medier och döma odömda?
– Jag är formellt inte nämndeman ännu. Jag har inte gått alla utbildningar ännu. Jag blir det om någon månad och då kommer jag formulera mig på ett annat vis, säger Peter Frykstrand och lägger sedan på luren.

Dagens nämndemannasystem är omdiskuterat. En av dem som vill att nämndemannasystemet ska omprövas är Maria Abrahamsson, tidigare riksdagsledamot (M), jurist och journalist. Hon har i en rad motioner och artiklar kritiserat dagens nämndemannasystem. Det rörde främst den politiska kopplingen hon hade invändningar emot.

Även om det inte finns någon politisk majoritet som vill ompröva nämndemannasystemet som det ser ut i dag så har Maria Abrahamsson dock noterat vissa positionsförflyttningar framåt i riktning att nämndemannasystemet blir allt mer besvärat.

– Det som ytterligare illustrerar detta är om du tänker dig Sverigedemokraterna som ingen nu vill prata med, får fler och fler nämndemän. I domstolarna tolereras dem att sitta där och döma. Jag tycker att det blir extra pikant då att en Sverigedemokrat dömer i ett migrationsmål eller det som du refererar till att en vänsterpartist har synpunkter på ett mål om ekonomisk brottslighet, säger Maria Abrahamsson till Realtid.se.

Realtid.se söker Vänsterpartiets ordförande i Göteborg, Adriana Aires, för en kommentar.

Platsannonser