- Publicerad
- Uppdaterad
Den svenska kronan stärks mot dollarn och euron – trots börsfallet som påbörjades under mitten av förra veckan.
”Det är lite ovanligt. Vanligtvis så tappar kronan när börsen faller eftersom riskaptiten att köpa mindre valutor blir mindre”, säger Danske Banks chefsanalytiker Stefan Mellin.
Alexander Fellbom
Det har varit turbulent på den globala aktiemarknaden den senaste veckan, med flera dagar med branta nedgångar.
Vanligtvis innebär nedgångar på börsen även en försvagning av den svenska kronan, men inte denna gång. Stefan Melin, chefsanalytiker på Danske Bank, säger till TT att kronan och andra mindre valutor ofta faller när börsen faller, eftersom investerares riskaptit minskar.
Räntehöjningen i Japan påverkar
För en vecka sedan stod dollarkursen i 10,70 SEK, idag har den sjunkit till 10,48 SEK. Euron handlades för en vecka sedan till kursen 11,55 SEK, medans den idag handlas till 11,45.
Räntehöjningen i Japan, som påverkade världens börser på bred front, tros ha varit en bidragande faktor till att ha stärkt den svenska kronan.
”Att den japanska centralbanken sänkte räntan ledde till stora rörelser i amerikanska dollar. Man sålde dollar mot allt, vilket gynnade kronan och andra valutor med relativt låg ränta, säger chefsanalytikern.
Kan endast vara en tillfällig förstärkning
Att det skulle handla om en fortsatt förstärkning av kronan framgent har dock Melin svårt att se. Istället räknar han med att euron är tillbaks på 11,70 kronor om sex månader, givet att Riksbanken går snabbare fram med räntesänkningarna än ECB.
– Vi räknar med att den är tillbaka på 11.70 mot euron om sex månader, dels för att Riksbanken lär gå snabbare fram med räntesänkningar än ECB. Men om börsen vänder uppåt snart här igen så kan kronan absolut förstärkas med ytterligare 20 öre mot euron.
Läs mer:
Globala börsnedgången fortsätter: ”Alla har förväntat sig det ett tag”