Finans Nyhet

Kräver ut all korrespondens med skandalbyrån

Publicerad

Efter Panama-läckan kräver New Yorks finansmyndighet de svenska storbankerna på svar. Bland annat vill myndigheten ha tillgång till all kommunikation mellan bankerna och advokatbyrån dokumenten läckt ut från – Mossack Fonseca

Realtid.se

New Yorks finansmyndighet Department of Financial Services (DFS) har skickat en lång lista med krav till de fyra svenska storbankerna Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken och ytterligare nio internationella storbanker, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bland annat kräver DFS att bankerna ska identifiera alla transaktioner och all kommunikation de har haft med den skandalomsusade advokatbyrån Mossack Fonseca som har varit i centrum för bevakningen av den så kallade Panama-läckan. Bankerna väntas också identifiera alla typer av möten de har haft med företrädare för advokatbyrån eller någon samarbetspartner till den.

Därtill begär DFS att få del av alla dokument bankerna skickar till andra myndigheter i samma ärende och eventuella interna utredningar de har gjort avseende sina egna offshore-verksamheter.

Annons

Handelsbanken och SEB uppger för SVD att de redan har skickat in sitt svar till DFS. Nordea har avböjt att kommentera medan Swedbank inte kunnat nås för kommentar.

– Eftersom Handelsbanken inte erbjuder någon sådan typ av skatterådgivning som det tycks handla om i de så kallade Panamadokumenten så var frågorna ganska snabbt avklarade, säger Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken, till tidningen.

Annons