Finans Nyhet

Kötthöjdare avgår efter insiderdom

Publicerad

En fällande insiderdom slår hårt mot livsmedelsjätten HK Scan. Styrelsen, där friherre Otto Ramel är medlem, halveras när tre andra ledamöter tvingas bort.

Finska Notisbyrån, finska TT-motsvarigheten, uppger att Markku Aalto, Tiina Varho-Lankinen och Matti Murto lämnar styrelsen i HK Scan, den finska köttjätten som äger Swedish Meats.

Detta efter en insiderdom i december i tingsrätten i Helsingfors. Domen gäller insideraffärer i ”andelslaget” LSO (motsvarigheten till Sveriges Djurbönder), och är överklagad.

Insiderbrotten har enligt svenska lantbruksaffärstidningen ATL begåtts under 2006, i samband med att Swedish Meats köptes av finska HK Ruokatalo. De dömda var verksamma i Ruokatalos storägare LSO, och köpte via LSO mängder av Ruokataloaktier inför Swedish Meats-budet.

Annons

Enligt åklagaren tjänade de inblandade runt en miljon euro på affärerna, och bötesbeloppen i domarna – påföljden bestämdes till dagsböter – är på mellan 2 580 och 13 020 euro.

Otto Ramel tillträdde i HK Meats styrelse i april 2009 – ”i fjor”, som det heter på skånska och som Ramel säger till Realtid.se – dvs långt efter insiderbrotten.

– Jag representerar Sveriges Djurbönder, som äger ungefär 12 procent av HK Scan, säger Ramel om sitt mandat: han är styrelseordförande i Sveriges Djurbönder.

Annons

Till vardags driver Otto Ramel jordbruk på fideikommisset Övedskloster utanför Sjöbo, som varit i släkten Ramels ägo sedan 1700-talet. Han står som ”nötköttsproducent” på HK Scans webbplats, men säger att detta har en blygsam omfattning:

– Vi har runt 30 biffkor på Övedskloster, och det är främst för att hålla markerna öppna.

Enligt en artikel som Skånska Dagbladet skrev i samband med Ramels 60-årsdag för snart ett år sedan har familjen fått klartecken att trots lagen om fideikommissens upphörande behålla Övedskloster som fideikommiss i åtminstone en generation till, något Ramel är nöjd med eftersom godset enligt honom annars skulle delas upp i för många delar.

Annons

Själv är han dock inte fideikommissarie:

– Min far var fideikommissarie, och nu har titeln övergått till min son.

Sedan maj 2008 är Otto Ramel även styrelseledamot i Alpcot Agro, det First North-listade bolag som investerar i rysk jordbruksmark. Ramels roll i den styrelsen, uppger han, är att tillföra sakkunskap i jordbruksfrågor. Han äger aktier för runt 70.000 kronor, dvs ingen signifikant andel av bolaget, som värderas till ungefär 750 miljoner kronor på börsen.

Annons