Konkurserna inom e-handeln skenar

Taggar i artikeln

E-handel
Företag som riktar sig till konsumenter får det extra tufft när hushållen har mindre kvar i kassan.
Publicerad

Konkurserna i Sverige ökade med 19 procent under september jämfört med samma månad i fjol. Därmed har konkurserna nu ökat stort två månader i rad, visar ny statistik från Creditsafe. Värst drabbad är e-handeln där konkurserna ökade med hela 163 procent under september.

Rikard Jansson

Det totala antalet konkurser under september uppgick till 510 bolag. Det motsvarar en av de högsta siffrorna för september månad på 25 år.

Inräknat för augusti har konkurserna ökat med 20 procent och hittills i år har totalt 4 018 aktiebolag försatts i konkurs.

“Det vi varnat för länge börjar nu synas i siffrorna. Visserligen har nivåerna senaste åren varit extremt låga, men ökningarna vi ser just nu ligger högt över medelnivåerna senaste 10 åren. Vi har dessutom två månader i rad med så kraftiga ökningar att vi förutspår början på ett trendbrott. Många fler bolag kommer puttas över kanten kommande månader, speciellt med tanke på den befarade lågkonjunktur som väntar runt hörnet”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Annons

Men värst ser det alltså ut för e-handeln där konkurserna var upp 163 procent under månaden som gick.

— Företag som riktar sig till konsumenter får det extra tufft när hushållen har mindre kvar i kassan. Speciellt i spåren av ökade räntor, högre energipriser och skyhög inflation. Det kan bli blodigt när svenska konsumenter drar i handbromsen och håller igen med både konsumtionsvaror och nöjen, fortsätter Henrik Jacobsson.

Annons