Klart för transportstöd

Regeringen har kommit överens med EU-kommissionen om fortsatt transportstöd för norra Sverige.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-10-25

"Vi skapar ett stödsystem som är rättvist och långsiktigt hållbart", skriver näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande.

Transportstödet kompenserar de merkostnader för transport som företag i de fyra nordligaste länen har.

Stödet kommer att lämnas för transporter till och från företag i norra Sverige och betalas ut retroaktivt från första januari. Samtidigt införs en del förändringar. Syftet är att stödet ska utgå från de faktiska transportmerkostnaderna som företagen har, uppger regeringen.

"De principer som varit viktiga för mig är att skapa ett rättvisare system. Därför har vi ändrat fördelningen mellan norr/söder och kust/inland. Företag med störst avstånd till marknaden får mer stöd, det är bra för norra Sveriges konkurrenskraft", skriver Olofsson.

Samtidigt slopas de lägsta gränserna för stödet, vilket innebär att fler företag, inte minst små företag, får tillgång till transportstöd, enligt regeringen.

Följande andel av transportkostnaderna lämnas som bidrag för uttransporter från olika områden: Sundsvalls och Timrå kommuner, 10 procent. Härnösands, Ånge, Kramfors och Härjedalens kommuner samt de delar av Örnsköldsviks och Sollefteå kommuner som inte nämns nedan 15 procent.

Bräcke och Ragunda kommuner 20 procent. Bergs, Nordmalings, Östersunds, Krokoms, Umeå, Vännäs, Bjurholms, Robertsfors och Åre kommuner 25 procent.

Åsele, Strömsunds, Vindelns, Dorotea och Lycksele kommuner samt Edsele, Junsele, Ramsele och Ådalslidens församlingar i Sollefteå kommun och före detta Solbergs kyrkobokföringsdistrikt i Örnsköldsviks kommun, 30 procent.

Vilhelmina, Skellefteå, Piteå, Luleå, Storumans, Norsjö och Bodens kommuner, 35 procent.

Älvsbyns, Malå, Kalix, Arvidsjaurs, Haparanda, Sorsele, Överkalix och Övertorneå kommuner 40 procent.

Arjeplogs, Jokkmokks, Pajala, Gällivare och Kiruna kommuner 45 procent.

Intransportbidraget är fem procentenheter lägre än uttransportbidraget.

Platsannonser

Logga in