- Publicerad
- Uppdaterad
Morgonsvepet: Kinesisk jätte tar upp kampen om Ving, kändistätt i nya styrelsen för Offentliga Hus och Spotlight och Analysguiden i nytt samarbete.
Sara Johansson
Kinesisk jätte tar upp kampen om Ving
Det Hongkong-baserade Fosun har inlett diskussioner om att få köpa svenska Ving och dess nordiska systerverksamheter efter att den tidigare ägaren Thomas Cook gick i konkurs. Detta rapporterar Finansavisen som hänvisar till källor. Ett möte ska ha ägt rum i Stockholm under tisdagen på Vings huvudkotor. Med i budstriden finns även PE-fonden Triton. Jobbet med att finna en ny ägare till Ving har mäklarhuset Carnegie fått.
Kändistätt i nya styrelsen för Offentliga Hus
Vid bolagsstämma i Offentliga Hus i Norden, i går, den 15 oktober, har Björn Rosengren och Carl Bildt valts till nya ledamöter av bolagets styrelse.
I pressmeddelandet står det att ledamöterna har ”omfattande erfarenhet från noterad miljö och bolag i tillväxtfas”.
Björn Rosengren valdes till styrelsens ordförande.
Den nya styrelsen består fortsatt av fem ledamöter; Björn Rosengren, Carl Bildt, Jacqueline Winberg, Pierre Ladow och Svante Bengtsson.
Tidigare ledamöterna Mats Hult och Ulf Adelsohn kommer fortsatt bistå bolaget genom bolagets advisory board.
Spotlight och Analysguiden i nytt samarbete
Marknadsplatsen Spotlight och Aktiespararnas tjänst Analysguiden har idag inlett ett nytt samarbete gällande analystäckning av bolagen inom Spotlights nya segment, Next, enligt ett pressmeddelande.
Next är ett segment för bolag som är redo för nästa steg och som lanseras inom kort.
Spotlights mål är att ”bli den marknadsplats i Norden där det är enklast, tryggast och mest synligt att vara noterad”.
– Det är ett högt mål, helt klart, men vi är på god väg, säger Peter Gönczi, vd, Spotlight
– Analysguiden tar nu ett ordentligt kliv uppåt genom detta samarbete. Det är väldigt stimulerande att få vara med på denna innovativa resa, säger Analysguidens chef Peter Malmqvist.
Svenska operatörer nobbar inte Huawei
De svenska operatörerna håller dörren öppen för Huawei, enligt Svenska Dagbladet. Flera andra länder överger den kinesiska nätverksleverantören på grund av säkerhetshot. Bland annat USA, Australien och Nya Zeeland, har redan förbjudit sina operatörer att använda 5G-utrustning från Huawei. Även i Norge överger Telia Huawei. När det kommande 5g-nätet är utbyggt 2023 blir det uteslutande med utrustning från svenska nätleverantören Ericsson. Beskedet om att man byter från Huawei till Ericsson i Norge kom i början av oktober. Men bolaget är med i flera 5G-upphandlingar i Sverige. Just nu håller Tele2 och Telenor att välja telekomleverantör till sin gemensamma 5G utbyggnad, som görs inom ramen för det samägda bolaget Net4Mobility. Huawei är med i anbudsprocessen.
Uppåt i Asien
De asiatiska börserna stiger på onsdagsmorgonen svensk tid efter de positiva signalerna från brexitförhandlingarna, enligt DI. Tokyos Nikkei 225 stiger 1,2 procent och har under dagen handlats på tiomånadershögsta. I Kina handlas Hongkongbörsen och tekniktunga Shenzhen-index någon tiondel över nollan, medan Shanghaibörsens kompositindex backar 0,2 procent. Sydkoreas centralbank sänkte under natten styrräntan med 25 punkter till 1,25 procent, vilket var andra gången på tre månader som banken sänker räntan för att möta den dalande inflationen i landet. Seouls Kospiindex är upp 0,6 procent efter beskedet. Australiensiska ASX 200 stiger 1,2 procent.
Kina vill lansera egen kryptovaluta
Den kinesiska centralbanken bekräftar att man jobbar med att utveckla en digital valuta tillsammans med landets teknologigiganter och finansinstitutioner. Valutan ska enligt Forbes lanseras den 11 november.
Ny rapport: 9 av 10 riskerar höjd skatt när pensionsskulder ska finansieras
Pensionsskulderna i kommuner och regioner har växt till 478 miljarder kronor. Nya beräkningar visar att 9 av 10 invånare i Sverige riskerar höjd skatt när regioner och kommuner kan tvingas höja skatten för att finansiera pensionsskulden och få en ekonomi i balans. Som mest kan det handla om flera tusentals kronor varje år i höjd skatt, visar Skandias nya pensionsskuldsrapport.
– Pensionsskulden har stigit till 478 miljarder och 324 miljarder av dessa är dolda och redovisas aldrig i balansräkningen. Skulden är ofantlig stor och kommer påverka Sveriges invånare på riktigt. Det här är en fråga som många fler kommuner och regioner måste planera och ta ansvar för, säger Greger Gustafson, pensionsspecialist kommuner och regioner på Skandia.