Konjunktur

Turbofas på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för tjänstemän har inte varit lika stark sedan 2007. Bäst ser det ut i Västra Götaland. Det visar ny statistik från TRR Trygghetsrådet.

Uppdaterad 2016-04-20
Publicerad 2016-04-20

2 800 uppsagda privatanställda tjänstemän har sökt stöd från TRR under årets första kvartal. Det är en nedgång med 31 procent jämfört med samma kvartal 2015.

Den största förbättringen har skett i Västra Götaland med en nedgång på 40 procent. Men nedgången är även tydlig i Skåne och Stockholm med 29 procent vardera.

– Den långsamt förbättrade arbetsmarknaden för tjänstemän gick under årets första kvartal in i en turbofas. Arbetsmarknaden för tjänstemän är just nu den bästa sedan 2007. Och allra bäst har det gått i Västra Götaland där fordonsindustrin och offentlig sektor driver arbetsmarknaden, säger Carl-Gustaf Leinar, vd TRR Trygghetsrådet.

Trenden att fler äldre uppsagda tjänstemän (50-59 år) får ny anställning fortsätter. Ökningen är nio procent för riket mellan första kvartalet 2015 och samma period i år.

Även här har den största ökningen, 24 procent, skett i Västra Götaland. I Stockholmsregionen fick betydligt färre, fem procent, av 50-59 åringarna jobb. Skåne går åt motsatt håll i samma ålderskategori, med en nedgång på tre procent.

– Det är glädjande att trenden att fler över 50 år får nytt jobb fortsätter. Vi har sett denna tydliga förändring under flera år nu och det är ett tecken på att kompetens värdesätts allt högre av arbetgivarna, säger Carl-Gustaf Leinar.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in