FinansNyhet

”Ovärderligt med en bra chef”

Lynda Ondrasek OlofssonLynda Ondrasek Olofsson
Publicerad

Både en medveten tanke och tillfälligheter har påverkat advokaten och delägaren Lynda Ondrasek Olofssons yrkesval. En insikt som kommit med åren är att man inte behöver ha så bråttom i karriären.

Jens Ekelund

Lynda Ondrasek Olofsson har jobbat länge på Setterwalls advokatbyrå i Stockholm, och sedan 2014 är hon även delägare i firman.

– Jag arbetar med stiftelser och ideella föreningar, både ur ett civil- och skatterättsligt perspektiv, och med en hel del annan skatterättslig rådgivning samt offentlig upphandling.

Innan byråkarriären jobbade hon på olika domstolar. Lynda Ondrasek Olofsson berättar att hon redan tidigt under sina juridikstudier var inriktad på att göra notarietjänstgöring.

Annons

– Däremot var det lite av en slump som jag hamnade på Förvaltningsrätten i Stockholm. Det var en fantastiskt rolig och lärorik tid.

– Även om jag inte från början hade haft planer på att bli domare blev jag väldigt inspirerad av domaryrket och valde därför att gå vidare på den banan.

– Sedan fick jag en förfrågan om att börja på advokatbyrå och kände, när chansen dök upp, att jag gärna ville prova på livet på affärsjuridisk byrå innan det liksom var för sent. Men där har jag alltså blivit kvar.

Annons

Vilka karriärdrag har varit lyckosamma för dig?

– Mest lyckosamt för mig har nog varit att jag haft förmånen att jobba med väldigt duktiga kollegor – om nu det kan sägas vara ett karriärdrag. Både under tiden i domstol och på advokatbyrå har jag haft kollegor som både inspirerat och utmanat mig. Det tror jag har betytt mycket.

– Sedan har jag fått arbeta i många mycket komplexa och lärorika ärenden tillsammans med engagerade och kunniga klienter. Eftersom jag verkligen brinner för det jag arbetar med har det inte heller känts som någon belastning att jobba mycket, vilket jag är ganska säker på också haft en positiv inverkan.

Annons

Finns det något du gör annorlunda idag jämfört med tidigare i din karriär?

– Ett personligt drag hos mig är att jag alltid haft bråttom att nå mina karriärmål. Även om jag tycker att det är viktigt att nå sina mål, kan jag nu tycka att man inte behöver ha så bråttom.

Vilka karriärerfarenheter skulle du vilja pusha för till andra?

– Något som jag tror är viktigt, om än inte så lätt att påverka, är att arbeta tillsammans med en bra chef som får dig att utvecklas och också stöttar dig och hjälper till att öppna dörrar. En sådan chef tror jag är ovärderlig för en framtida karriär.

– Ett annat, kanske lite tråkigt råd, är förstås hårt arbete. Därför är det också viktigt och underlättar om man jobbar med saker som man är intresserad av. Jobbet tar väldigt mycket tid av ens liv och jag tror att en förutsättning för att lyckas är att känna ett genuint engagemang för arbetet.

– Jag tror också att det är viktigt att underhålla sina nätverk där man kan träffas och byta erfarenheter med varandra. Det gör jobbet både roligare och lättare.

Vad händer den närmaste tiden på jobbet?

– Under hösten och vintern kommer jag förhoppningsvis få fortsätta att arbeta med intressanta och komplexa ärenden och just nu ser det lovande ut. Jag kommer också föreläsa på några seminarier inom mina rättsområden, vilket är både roligt och lärorikt, säger Lynda Ondrasek Olofsson.

Fakta

Namn: Lynda Ondrasek Olofsson
Titel: Delägare, advokat
Bakgrund: Juristlinjen vid Stockholms universitet 1998-2003. Därefter notarie vid Förvaltningsrätten i Stockholm och fiskal vid Kammarrätten i Stockholm. De senaste nio åren på Setterwalls Advokatbyrå. Där ingår hon i verksamhetsgrupperna private client, skatterätt och offentlig upphandling.
Ålder: 37 år
Bor: Lidingö
Familj: Make och två barn (3 och 6 år)
Intressen: Umgås med familj och vänner. Sedan tränar jag gärna, framförallt löpning, men också andra träningsformer.
Läser: Just nu är jag inne i en period där jag mest läser facklitteratur inom mitt yrkesområde, men annars gärna en spännande kriminalroman, till exempel av Arne Dahl.

Annons