Realtid

Oväntad insikt om ledarskap – de presterar sämre som chefer

En grupp personer som sitter i en kontorsmiljö.
Många chefer saknar formell ledarskapsutbildning.(Foto: Unsplash)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 06 okt. 2024

Vad händer när ambition och självförtroende inte leder till framgång? En ny studie från Harvard avslöjar oväntade sanningar om vad som faktiskt gör en chef framgångsrik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur hittar man en bra chef? Denna delikata fråga har Ben Weidmann från Harvard Kennedy School försökt att svara på i en ny studie.

Frågan är avgörande eftersom tidigare forskning har visat att skillnader i ledarskap ofta förklarar hur bra eller dåligt det går för ett företag, skriver The Economist.

Ett problem är att många chefer saknar formell ledarskapsutbildning.

En undersökning från Chartered Management Institute i Storbritannien visade att fyra av fem nyblivna chefer aldrig fått någon formell träning. Dessutom får många chefer sina positioner på grund av prestationer i helt andra roller.

Läs mer: Ledarskap i den digitala eran: ”Less is more”. Realtid

Presterade sämre

Alan Benson vid Carlson School of Management fann i en annan studie att framgångsrika säljare ofta befordras till chefer, men att deras nya underordnade presterade sämre – ett tydligt exempel på det som kallas för ”Peter-principen”.

Eller som det ibland brukar heta: befordrar du en framgångsrik säljare, finns risken att du får en dålig chef – samtidigt som du förlorar en duktig medarbetare.

ANNONS

Men Weidmanns senaste studie tog ett annorlunda grepp på problemet genom att låta deltagare arbeta i små team, där en person slumpmässigt utsågs till chef.

Uppgiften för chefen var att övervaka teamets arbete, hålla motivationen uppe och omplacera medarbetare efter deras styrkor.

Missa inte: Chefer saknar strategi för äldre medarbetare: ”Oroande”. Realtid

ANNONS

Undvik självsäkra kandidater

Resultaten visade att chefer som verkligen ville vara ledare presterade sämre än de som blev chefer av en slump. Dessutom var personer som gärna framhävde sig själva överdrivet självsäkra, vilket påverkade teamets prestation negativt.

En viktig insikt från studien var att färdigheter som ekonomiskt tänkande korrelerade starkt med framgångsrikt ledarskap. Men framförallt fanns de bästa ledarna bland dem som presterade bra på ett test där man snabbt skulle matcha individer med rätt arbetsuppgifter.

David Deming, en av medförfattarna till studien, menar att dessa insikter kan integreras i rekryteringsprocesser för att välja chefer på ett mer systematiskt sätt, istället för att bara förlita sig på självsäkra kandidater som själva vill ha ledarroller.

Läs även:

ANNONS

Stress och ångest när fler övervakas på jobbet. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]