Realtid

Nu är det cheferna som bestämmer igen

chefer
Brian Niccol på Starbucks och Jamie Dimon på JP Morgan är två chefer som har använt en strängare ton på sistone. (Foto: Andres Kudacki/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

När fler slåss om färre jobb är det en arbetsgivarnas marknad. Det är ett skäl till att cheferna nu skärper tonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA har arbetstagarna haft en relativt stark position på arbetsmarknaden. Det gäller särskilt i branschen som tech, där kompetens har varit hett eftertraktad.

Det tvingade också arbetsgivare att vara mer tillmötesgående och erbjuda bättre förmåner för att locka till sig de bästa.

Missa inte: JP Morgan-chefen: ”Företaget bestämmer – inte individen”. Realtid

Nu är tonläget ett helt annat. I takt med en sviktande ekonomi och AI:s intåg väljer nu allt fler chefer en mer hårdför inställning, skriver Wall Street Journal.

”Trött på skitsnacket”

Där chefer tidigare pratade om medarbetare som ”det viktigaste kapitalet”, är budskapet nu ett annat: arbeta mer, klaga mindre – eller bli utbytt.

”Balansen mellan arbete och privatliv är ditt problem”, säger Emma Grede, vd för Good American, enligt Business Insider.

Distansarbete eller kontorskrav? Det är en fråga som många chefer världen över ställs inför, inte minst i New York. (Foto: Julia Nikhinson/AP/TT)
ANNONS

Uttalandet speglar en bredare trend där företagsledare kräver mer av sina anställda – samtidigt som de skär ner på personal och förmåner.

Starbucks vd Brian Niccol, som nyligen genomfört omfattande uppsägningar, sade till de kvarvarande anställda att de måste ”äga” företagets framtid.

På JP Morgan ska Jamie Dimon ha sagt att han är ”trött på skitsnacket” och ifrågasatt varför kontoret står tomt medan han jobbar sju dagar i veckan, skriver Axios.

Missa inte: Chefernas nya ton mot anställda: Nu är alla utbytbara. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance spränger tillväxtmålen – trots tuff mediemarknad

30 maj 2025
relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025

”AI kommer för att ta era jobb”

Det är en tydlig kontrast till pandemins arbetsmarknad, där arbetsgivare tävlade om att erbjuda flexibla villkor för att locka och behålla personal. I dag ser situationen annorlunda ut: jobben blir färre, kraven högre och arbetsmiljön mer pressad.

På Uber ledde nya, tuffare villkor för ledighet och kontorsnärvaro till interna protester, men företagets ledning stod fast.

AI skriver koden – men hur många jobb försvinner egentligen?

Anthropic förutspår en total transformation – IBM manar till besinning.

ANNONS

Samtidigt förändrar AI hur arbetsgivare tänker kring rekrytering. Shopify kräver att chefer bevisar att ett jobb inte kan göras av AI innan en nyanställning godkänns.

Fiverrs vd Micha Kaufman var ännu tydligare: ”AI kommer för att ta era jobb. Det är dags att vakna.”

Kan svänga igen

För många anställda känns tonläget som en skrämseltaktik snarare än ett inspirerande ledarskap.

”Man skrämmer folk till tystnad, men det föder inte lojalitet eller innovation”, säger Donnie Donselman, en tidigare techanställd, enligt WSJ.

Den nya ledarstilen präglas av direkthet och tuffhet. Men experter varnar: Om kommunikationen känns inkonsekvent eller inautentisk riskerar cheferna att förlora sina anställdas förtroende.

Missa inte: Lugn – därför har AI inte tagit över ditt jobb än. Realtid

På techföretag som Google växer missnöjet med förmåner som har dragits in. Men tonen kan komma att svänga igen, tror vissa.

ANNONS

”När konjunkturen vänder och jobben blir fler kommer medarbetarna att ha övertaget igen”, säger Charles O’Reilly, professor i management på Stanford.

Mest problem med matchningen på arbetsmarknaden i Sverige

Sverige är det enda landet i Norden där matchningsproblemen verkar bli sämre.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS